Material

Här kan du beställa material och i många fall ladda ner produkter helt fritt.

Din varukorg

0kr

0 varor

Hitta mer material inom Teologi/mission
  • Antal sidor: 13
  • Produktionsår: 2020
  • Format: A4

Nya pastorala råd om sorg, begravning och minnesgudstjänst under coronapandemin

Sveriges kristna råd ger ut nya pastorala råd om sorg, begravning och minnesgudstjänster utifrån coronapandemins inverkan på samhället.

Under våren 2020 har hela världen ställts inför många nya frågor på grund av coronapandemin. Pandemin har gett nya erfarenheter med ett ökat antal dödsfall och där förutsättningarna för att ta avsked har förändrats. Förutom sjukdom och förlust av nära anhörig, finns oro inför framtiden, stigande arbetslöshet och ekonomisk instabilitet.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer gör att ett traditionellt avsked har förändrats och begränsats. Därför har Sveriges kristna råd tagit fram nya pastorala råd för att stödja anhöriga, själavårdare och församlingar. En arbetsgrupp bestående av Roland Stahre och Christina Wåhlin från Sjukhuskyrkan, Per Westblom, pastor i Edsvikskyrkan i Sollentuna och Karin Wiborn, generalsekreterare Sveriges kristna råd, har sammanställt pastorala råd om sorg, begravning och förslag till minnesgudstjänst.

Syftet är att stödja församlingar i gudstjänstliv och själavård, sorg, saknad och minne. Ortodoxa kyrkor och katolska kyrkor har gudstjänster för åminnelse. Svenska kyrkan har en ordning för minnesgudstjänst. Detta är ytterligare ett komplement till församlingars tjänst.

  • Antal sidor: 13
  • Produktionsår: 2020
  • Format: A4
Hitta mer material inom Teologi/mission