Böneveckan för kristen enhet är världens största ekumeniska manifestation som genomförs samtidigt i cirka 120 länder. Den infaller 18-25 januari, alltid samma datum varje år. 2025 är böneveckan en del av Sveriges kyrkors uppmärksammande av Ekumeniska året 2025.

Böneveckan 2025

Temat för Böneveckan 2025 har tagits fram av den monastiska gemenskapen i Bose i nordvästra Italien utifrån berättelsen från Johannesevangeliet om när Jesus möter de sörjande systrarna Marta och Maria efter att deras bror Lasaros dött.

När Jesus kom dit fann han att Lasaros redan hade legat fyra
dagar i graven. Betania låg inte långt från Jerusalem, ungefär en
halvtimmes väg, och många judar hade kommit ut till Marta och
Maria för att trösta dem i sorgen över brodern. När Marta hörde
att Jesus var på väg gick hon och mötte honom. Men Maria satt
kvar hemma. Marta sade till Jesus: ”Herre, om du hade varit här
hade min bror inte dött. Men jag vet ändå att Gud skall ge dig vad
du än ber honom om.” Jesus sade: ”Din bror kommer att uppstå. ”Marta svarade: ”Jag vet att han skall uppstå vid uppståndelsen på den sista dagen.” Då sade Jesus till henne: ”Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig skall leva om han än dör, och den som lever och tror på mig skall aldrig någonsin dö. Tror du detta?” Hon svarade: ”Ja, herre, jag tror att du är Messias, Guds son, han som skulle komma hit till världen.”

Johannesevangeliet 11:21-27 (Bibel 2000)

Precis som tidigare år finns en introduktion till och en utläggning av temat för Böneveckan i menyn ovan. Där hittar du också material att ladda ner för både daglig reflektion och bön, och en ekumenisk gudstjänstordning.

Under Böneveckan firas huvudgudstjänsten oftast tillsammans av lokala församlingar från olika kyrkor och samfund. Den ekumeniska gudstjänsten infaller den 19 januari 2025. 

Användning av materialet för Böneveckan

  • För kyrkor och församlingar som markerar Böneveckan genom att fira en enda gemensam gudstjänst föreslår vi en ordning för en sådan ekumenisk gudstjänst.
  • Kyrkor och församlingar kan också infoga delar av materialet för Böneveckan i sina egna gudstjänster. Böner från den ekumeniska gudstjänsten, ”de åtta dagarna” och ett
    urval av ytterligare böner kan användas på ett sätt som passar i olika sammanhang.
  • Församlingar som firar Böneveckan i sina böner varje dag under veckan kan hämta material från det som finns samlat under ”de åtta dagarna”.
  • De som vill genomföra bibelstudier kring temat för Böneveckan kan utgå från bibeltexterna och reflektionerna som finns under ”de åtta dagarna”. Varje dag kan
    samtalen, som i år också innehåller en utmaning, leda till en avslutande stund med förbön.
  • För dem som önskar be enskilt kan materialet utgöra ett stöd för bönerna. De kan påminna sig om att de gör det i gemenskap med människor över hela jorden som ber för en större synlig enhet i Kristi kyrka.