Sveriges kristna råd finns representerad i en rad olika interreligiösa sammanhang som presentaras nedan. Kyrkorna arbetar också med religionsteologi för att bearbeta sin relation och kunskap till andra trossamfund.

Religionsdialog och religionsmöten är en självklar del av Sveriges kristna råds arbete. Kristen ekumenik och religionsdialog har tydliga beröringspunkter samtidigt som det finns tydliga skillnader ifråga om grundläggande målsättningar och drivkrafter.

Ekumenik

Det yttersta målet för kristen ekumenik är kyrkornas synliga enhet. Målsättningen går tillbaka på Jesus själv och hans bön om enhet bland sina lärjungar, för att världen ska tro att Jesus är sänd av Gud (Joh 17:21). I grunden finns en teologisk övertygelse om att kyrkans enhet inte är något som behöver skapas genom ekumeniskt arbete. Kyrkans enhet är en given verklighet, även om den har skadats av kyrkornas splittring och konflikter. I ekumeniken kan vi upptäcka, utforska och synliggöra denna enhet.

Religionsdialog

Religionsdialog och religionsmöten är lika viktiga, men handlar snarare om att lära känna varandra, förstå varandras religiösa traditioner och skapa goda relationer. Detta är särskilt viktigt i en kulturellt och religiöst pluralistisk tid, där en mångfald av religioner lever på samma plats. Vi behöver hitta långsiktigt hållbara sätt att leva i fred, ge plats för varandra och kunna samverka när det är lämpligt. När vi som kyrkor går i dialog med företrädare för andra religioner är det inte nödvändigtvis för att söka det som gör oss lika. Vi kan respektera varandra i olikheterna men förenas i gemensamt engagemang för platsens bästa där vi befinner oss.

Jan Eckerdal
direktor för teologi, Sveriges kristna råd