Bibeln
Ingen annan bok har påverkat oss så mycket som bibeln. I den historielöshet som sägs sprida sig i vårt land är bristen på grundläggande bibelkunskap en av beståndsdelarna. Helt enkelt därför att bibeln och kristendomen är en grundläggande del av vår historia.
Den som aldrig läst Bibeln saknar en förutsättning att förstå den kultur och civilisation vi lever i. Bibeln har inspirerat många konstnärer och författare. Den har påverkat vårt sätt att tänka. Den har format vårt samhälle.
Men genom alla tider har människor gjort samma upptäckt: dessa urgamla texter berör mig, de handlar om mitt liv, mina tankar, mina problem. Här finns alla de stora existentiella frågorna om identitet, mognad, relationer, liv och död. Och naturligtvis de alltid närvarande frågorna: Vem är Gud? Och vad har han med mig att göra?
Bibeln berör alla, och ibland hittar en och annan också svar i bibeln. Så har det varit i flera tusen år, och så kommer det också att vara i framtiden.
Två delar
Det Gamla testamentet är Bibelns äldsta del, som innehåller berättelserna om jordens skapelse och Israels folks tidiga historia före Jesu födelse, dess lagsamlingar, poesi och profetiska litteratur.
Det Nya testamentet utgör Bibelns andra del och behandlar huvudsakligen Jesu liv och de kristna den närmaste tiden därefter, samt vad som kommer att ske framöver innan och i och med denna tidsålders slut (huvudsakligen Uppenbarelseboken).