Tid för Guds fred
2025 bjuder kyrkorna tillsammans i Sveriges kristna råd in till Ekumeniska året. Då firar vi 100 år sedan det stora ekumeniska mötet i Stockholm 1925 – det som ärkebiskop Nathan Söderblom bjöd in till och som blev ett betydelsefullt avstamp för den moderna ekumeniska rörelsen. Vi uppmärksammar också att det är 1700 år sedan det första kyrkomötet i Nicea år 325. Då enades den tidiga kyrkan kring en bekännelse av den gemensamma tro som alltjämt bär Kristi kyrka.
Tid för Guds fred är det tema vi samlas runt under Ekumeniska året. I det förenas vi med dem som samlades till Stockholmsmötet 1925. Efter erfarenheterna av första världskrigets fasor stod fredsfrågan i centrum. Mötet arrangerades i en anda av att det var hög tid för kyrkorna att framträda som fredstecken i världen – både genom aktivt fredsarbete och som påminnelser om den fred vi redan äger i Kristus.
Temat är inte mindre angeläget i vår tid. Varje tid är tid för Guds fred, också när krig och annan ofred härjar. Fredens Gud är verksam även när fred och frid saknas.
Den ekumeniska rörelsens strävan efter kristen enhet har därför alltid varit ett fredsprojekt. Verklig enhet förutsätter en vilja att leva fredligt tillsammans med våra skillnader. I vår pluralistiska kultur handlar det för kyrkan också om att medverka till ett gott interreligiöst samspel där engagemanget för vår plats bästa kan överskrida religionsgränser. Läs mer om ekumenik och religionsdialog.
Kyrkan är kallad att tillsammans med alla goda krafter, motverka splittring, polarisering och krig. Trovärdig och rättvis fred innefattar många av dimensioner: fred mellan människor, fred mellan länder, fred mellan trosriktningar och religioner, fred med skapelsen och fred med Gud. Det handlar om alla aspekter av det tillstånd av fred och frid som bibeln kallar shalom och som personifieras i Jesus själv.
Ekumeniska året 2025 kommer att bestå av somligt som äger rum nationellt och gemensamt. Men kyrkornas lokala enhetsarbete är den viktigaste byggstenen för meningsfull ekumenik. Därför vill vi – kyrkorna i Sverige – utmana varandra att under 2025 var och en på vår plats ta ett steg för fördjupat ekumeniskt engagemang, utifrån de förutsättningar som råder där vi befinner oss.
Vilket ekumeniskt steg kan ni ta i ert sammanhang?
Jan Eckerdal
direktor för teologi, Sveriges kristna råd
mer information
Ekumeniska året 2025
Med Ekumeniska året 2025 vill vi
Bidra till fred i en orolig tid
Fredstemat är lika angeläget idag som 1925. Kyrkorna har genom sin holistiska fredsvision ett särskilt bidrag att ge till samhällets gemensamma utmaningar – i ord och handling.
Stärka ekumenisk enhet och samhörighet
Kyrkans enhet och världens enhet hör samman. När kyrkan gestaltas som en ekumenisk enhet i mångfald, kan kyrkan med trovärdighet bidra med fred till en sårad och söndrad värld, för mänsklighetens och jordens överlevnad. Kyrkans enhet uttrycks genom att vi möts, samarbetar och uttrycker det som är centralt och avgörande – för vår gemensamma kristna tro, för religionens roll i samhället och vår värld, i vår tid av klimatförändringar, postpandemi och krig.
Uppmärksamma det ekumeniska mötet 1925
Högtidlighållandet av hundraårsminnet av det ekumeniska mötet i Stockholm 1925 är ett sätt att uppmärksamma vad mötet har betytt för såväl svensk kristenhet som för samhället och för den ekumeniska rörelsen – och att utifrån det visa på vad den ekumeniska rörelsen betyder idag och för framtiden. Högtidlighållandet syftar också till att anknyta till det ekumeniska mötet i Nicea år 325.