Lästips
På denna sida finner du tips på olika former av böcker som berör temat ungas vägar till mening. En del är faktaböcker och andra är romaner.
Om barn och livets frågor – Ulrica Stigberg
Världshälsoorganisationen, WHO sammanfattar existentiell hälsa med åtta uttryck; hopp, förundran, meningsfullhet, harmoni, helhet, tro, andlig kontakt och andlig styrka. De poängterar att barn som har detta har större möjlighet att växa upp och må bra, sannolikt är det lika viktigt som den fysiska och psykiska hälsan. Men hur förmedlar vi vuxna detta till barn som växer upp i ett sekulariserat samhälle som Sverige? Detta skriver Ulrica Stigberg om i boken ”Om barn och livets frågor”. Ulrica Stigberg är författare, föreläsare och präst. Sedan 1997 arbetar hon i Fryshuset i Stockholm.
Om barn och livets frågor – Ulrica Stigberg – ebok (9789151918921) | Adlibris Bokhandel
Var är Jesus? Unga konfirmander berättar om vad de lärt sig om gudstjänst och tro
Sverige är ett idag multikulturellt och mångreligiöst samhälle där unga människor växer upp med tillgång till ett stort antal möjliga tolkningsramar som på olika sätt påverkar deras tro, hur de lever och hur de skapar mening.
I den här boken av Caroline Klintborg ges ungas röster om konfirmandundervisning ett särskilt utrymme. Studien bygger på ett intervjumaterial där sammanlagt 28 ungdomar delar sina erfarenheter. De berättar vad de minns från sin tid som konfirmander, vad de uppfattar att de lärt sig och hur de själva relaterar till gudstjänst och till tro. Frågan ”Var är Jesus?” ställs av en av de intervjuade och sammanfattar en del av resultatet. Intervjuerna med ungdomarna har genomförts inom ramen för ett forskningsprojekt som finansierats av Härnösands och Lunds stift och haft sitt säte vid Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.
https://www.verbum.se/teologi/var-ar-jesus-p52639283
Böcker om unga och konfirmation
Ta del av Verbums olika konfirmandbiblar, böckerna för ledare, unga ledare och konfirmanden själv. Konfirmation är ett av kyrkans viktigaste undervisningsuppdrag. Många tonåringar söker sig till kyrkan. De vill vara konfirmander och unga ledare. Konfirmandträffarna är därför tillfällen att möta inte bara en årskull utan ofta flera. Hur kan vi ge tonåringar möjligheten att hitta hem i församlingen? Vilka metod- och inspirationsmaterial behöver vi själva? Och vilka böcker om kristen tro kan vi skicka med de unga på deras fortsatta livsresa?
https://www.verbum.se/konfirmation
Fjärilshjärta av Moa Backe Åstot – om samisk identitet
Ingen i skolan tror Vilda när hon säger att hon är same. Hon får svara på tusen frågor: Pratar du samiska? Har du renar? Är din pappa same? De blir aldrig nöjda med svaren, som om Vilda inte är same nog. Som om hon inte duger. Men hon har bestämt sig för att ändra på det. Hon ska börja klä sig i kolt och be morfar, den enda i familjen som talar samiska, att lära henne språket. Efter det kommer ingen att kunna ifrågasätta henne igen.
https://www.bokus.com/bok/9789129741872/fjarilshjarta/
Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid
Boken av biskop Andreas Holmberg är skriven till alla med engagemang för vår planet. Den passar bra både för enskild läsning men också för samtal i grupp, t ex för en grupp med unga.
https://www.verbum.se/teologi/gud-sag-att-det-var-gott-p52639528
Gråstensteologi – En kultur med svedda vingar lär sig landa
“Vi flyger för högt, det går för fort, vi orkar inte med det vi egentligen tycker är viktigt, och vi bränner ut planeten i samma takt som vi bränner ut oss själva”, skriver Petra Carlsson Redell. I Gråstensteologi väver hon samman sina erfarenheter med reflektioner från tänkare från historia och nutid som sällan hörs i svensk teologisk debatt. Tillsammans visar de på ett förhållningssätt till tro och andlighet som tar sin utgångspunkt i marken snarare än i himlen.
https://www.argument.se/produkt/gudstjanst-och-forsamling/samtal-reflektion/tro-politik-och-samhalle/grastensteologi/
Om att vara förälder till ett barn med särskilda behov
I När livet stramas åt skärps blicken berättar Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin om sina personliga erfarenheter av att vara förälder till ett barn med särskilda behov. Hon har valt att återge olika händelser över en längre tid vilket gör att boken spänner över flera år. Sofia skriver om sitt liv, om det är möjligt att försonas med Gud, med livet som det blev, efter svåra erfarenheter och kriser.
“När man man lever med barn med neuropsykiatriska diagnoser, blir kontrasterna än tydligare. Jag tänker ibland att livet målas i ännu starkare färger, kärleken blir allt starkare, men även smärtan. Som människor kommer vi alltid att möta nya utmaningar och svårigheter som behöver hanteras. Så länge vi lever behöver vi försoning.”
När livet stramas åt skärps blicken är inte bara en personlig berättelse om en livskris utan också en kärleksförklaring till ett barn.
Hör Sofia Camnerin prata om boken här: https://www.youtube.com/watch?v=-b3rb6g2Xg8
Boken finns att beställa begagnad: https://www.antikvariat.net/en/rod153139-nar-livet-stramas-skarps-blicken-camnerin-sofia-antikvariat-roda-rummet-ab
Meningen med mig – artikel i Kyrkans tidning om materialet
Svenska kyrkan lanserade 2023 ett material för att på ett enkelt sätt kunna prata om psykisk ohälsa i grupper med unga människor. Det heter Meningen med mig och syftar till att ge unga människor stärkt livsmod och bättre verktyg att klara av livet.https://www.kyrkanstidning.se/nyhet/meningen-med-mig