Här finns olika tips och länkar till fördjupning och inspiration.

Tusen röster

Organisationen Hela Människan har genom podcasten ”Tusen Röster” mött och samtalat med människor som har levt eller lever i en utsatt livssituation. De berättelser som delas i podcasten är helt ofiltrerade och publiceras med respekt och värdighet och utan redigering av någons historia, upplevelser eller åsikter.  

Tanken bakom Tusen Röster är att skapa en plattform för människor som annars sällan, om någonsin, får utrymme att höras i samhällsdebatten. I podcasten får vi möta personer som besöker Hela Människans sociala verksamheter över hela landet. De som inte brukar synas eller höras får nu en självklar plats att göra sin röst hörd genom podden. 

De intervjuade personerna berättar om sina liv och om de tuffa omständigheter som de befinner sig i, eller har befunnit sig i. Som lyssnare bjuds vi också in att ta del av intervjupersonernas framtidsförhoppningar, drömmar och önskemål. Det som vi kan ana i dessa berättelser är att trots motgångar i livet så besitter vi människor en enorm kraft och ett mod att leva vidare.  

I Tusen Röster får vi höra hur detta livsmod ofta skapas genom gemenskap med andra människor. När vi blir sedda, hörda och då någon tror på våra möjligheter så skapas hopp och handlingskraft. 

Som nyinflyttad till Mjölby, började Raja, idag 70 år, att umgås med ”gänget på parkbänken” i staden och det dröjde inte länge förrän Raja själv kände att hon behövde se över sin relation till alkoholen. I detta avsnitt av Tusen Röster berättar hon om ensamheten, behovet av gemenskap och hur hon själv hittade tillbaka till en balans i vardagen igen.
LYSSNA HÄR
  

”Man får aldrig glömma att det finns en människa bakom det här.” Bosse, 65 år, har idag varit nykter i över 2 år och berättar i detta avsnitt om både åren med missbruksproblematik och glädjen han nu hittat i hjälpandet av andra människor. 
LYSSNA HÄR

Hos Hela Människan i Norrköping möter vi Mikko, 57 år. Mikko är idag en av verksamhetens aktiva volontärer och delar här öppet med sig av sin historia, den nya livsfilosofin och glädjen han funnit hos Hela Människan.  
LYSSNA HÄR

I detta avsnitt av Tusen Röster möter 55-åriga Janet som delar med sig av sin historia från ”noll”, som hon själv beskriver det, till där hon är idag. Vi får ta del av allt från perioderna av missbruk och utanförskap till nykterheten, det fasta jobbet och de avslutade studierna i diakoni och själavård. 
LYSSNA HÄR

I detta avsnitt möter vi ensamstående tvåbarnspappan och volontären Kenneth, 57 år. Kenneth har sedan oktober 2019 varit drogfri men berättar här om hur hans tidigare missbruk börjat redan vid 12 års ålder och om hur det sedan eskalerade drastiskt efter en otroligt traumatisk period i livet.
LYSSNA HÄR

”Sista steget handlar om kärlek och tolerans helt enkelt!” I Karlstad träffar vi i detta avsnitt 52-åriga Tomas som tidigare levt med missbruksproblematik nästan hela livet. Idag är Tomas nykter och inne på sitt sista steg i ett 12-stegsprogram. 
LYSSNA HÄR 

Redan som 12-åring testade Mikaela, nu 28 år, marijuana för första gången och bara två år senare var hon fast i ett dagligt missbruk av tunga droger. Idag har Mikaela varit nykter och fri från droger i över ett år och vi möter henne på Hela Människan Köpings secondhandbutik där hon nu arbetstränar och trivs väldigt bra.  
LYSSNA HÄR

”Det är så många dörrar man måste igenom innan man får sitt liv tillbaka. Skillnaden [på människor] finns inte, men det är det att man inte släpps in i gemenskapen!” Hos Hela Människan i Nybro möter vi Pelle, 55 år, som delar sin erfarenhet av att bryta med ett liv i missbruk och vilka problem han stöter på nu efter nio år som nykter. 
LYSSNA HÄR


Andakt – Ingen är osynlig

En andakt från Frälsningsarmén kring livsmod. Jesus hade en förmåga att beröra genom möten med människor och inge livsmod. ”Vad är det som gör att hjärtat blir varmt och berörs så att det öppnar sig? Att få vara med om något stort som handlar om uppoffring. Att man inte ser till sig själv utan till andra.” 
https://www.fralsningsarmen.se/karen-kyrkan/var-tro/andakter/andakt—ingen-ar-osynlig/ 


UR Samtiden Livssyn och livsmod

”Livssyn och livsmod” är en programserie med samtal och föreläsningar på temat existentiell hälsa och mänsklig hållbarhet. I programmen lyfts bland annat frågor om ofrivillig ensamhet, om döden och sorgen, om tro och vårt behov av ritualer, om ungas psykiska ohälsa, om det svårfångade hoppet och om den livsviktiga kreativiteten. Programmen har skapats av Studieförbundet Bilda för UR Samtiden. 
https://urplay.se/serie/218126-ur-samtiden-livssyn-och-livsmod


Olle Carlsson: “Min hemlighet är att jag alltid vågar be om hjälp” Malou Efter tio (TV4) 

Olle Carlsson är en välkänd präst i Stockholm och nykter alkoholist. I nya boken Kallad – kamp och kärlek, berättar han bland annat om priset för att vara annorlunda, och allas människors behov av att känna sig älskade. ”Ingen människa är så ensam som hon tror”, säger han. 
https://www.youtube.com/watch?v=ssNVklkHNSI


Otålig i hoppet – ärkebiskop Antje Jackelén

Ärkebiskop Antje Jackelén talar om sin bok Otålig i hoppet: Teologiska frågor i pandemins skugga (Verbum) som utkom våren 2020.  
https://vimeo.com/530841709


Lisbeth Gustafsson Trötthetsskulden efter pandemin

Lisbeth säger: ”Jag har vänner som arbetar i kyrkan och jag råkade se deras kalendrar häromdagen. De var helt fulltecknade”. 
https://sverigesradio.se/avsnitt/lisbeth-gustafsson 


När livet vänder 

ntervjuserie med Anja Kontor som möter människor som tagit sig igenom svåra händelser i sina liv.  
https://www.svtplay.se/nar-livet-vander