I en gemensam skrivelse till den Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, välkomnar vi tillsammans med ekumeniska organisationer i Danmark, Finland och Norge, att ICC utreder om storskalig miljöförstöring, så kallad ekocid, ska inkluderas bland de internationella brotten.
Att värna skapelsen är en central del av Guds kallelse. Som ett led i denna kallelse har Sveriges kristna råd tillsammans med flera andra organisationer arbetat för ett förbättrat juridiskt skydd av naturen genom en lagstiftning mot storskalig miljöförstöring, så kallad ekocid. Och initiativet har sannerligen medvind just nu.
Miljöförstöring drabbar gränsöverskridande
Slutmålet är att inkludera ekocid bland de internationella brotten inför ICC, internationella brottmålsdomstolen i Haag. Miljöförstöring drabbar gränsöverskridande, precis som de aktörer som bidrar till miljöförstöring ofta arbetar och struktureras gränsöverskridande. Men eftersom miljöbrottslagstiftningen generellt regleras på nationell nivå är dagens juridiska verktyg ofta otillräckliga för att förhindra eller lagföra brotten.
En ekocid-lagstiftning har förespråkats av såväl kyrkliga ledare som påven Franciskus och Kyrkornas världsråd, men också av otaliga företrädare från näringslivet, civilsamhället, rättsväsendet och politiken.
Banbrytande när EU benämnde miljöförstöring som brott
Och stödet ger effekt. EU antog nyss ett reviderat miljöbrottsdirektiv. I denna lagstiftningsram införs en ny överträdelse, ”allvarlig miljöförstöring”, som i följetexten specificeras som ”fall jämförbara med ekocid”. Det är första gången som en internationell europeisk lag benämner miljöförstöring som ett brott i sig.
I kölvattnet av EU:s glädjande beslut kom så en ännu större överraskning: ICC meddelade i början på mars att de påbörjar en process för att se över hur miljöbrott tydligare ska kunna lagföras inom ramen av Romstadgan. Är detta början på att faktiskt inkludera Ekocid bland de mest allvarliga internationella brotten?
Gemensamt nordiskt arbete för ekocid-lagstiftning
Under samordning av SKR har flera nordiska ekumeniska organisationer stöttat arbetet för ekocid-lagstiftningen. Tillsammans med Grön kirke Danmark, Norges kristna råd och Ekumeniska rådet i Finland skickades över 150 brev till folkvalda och relevanta institutioner för att förorda denna skapelsens skyddsbarriär. Engagemanget förklaras i själva brevtexten:
”Att värna skapelsen är en central del av kyrkornas kallelse. Detta innebär bland annat att främja goda villkor för allt levande och begränsa destruktivt mänskligt beteende. Eftersom lagstiftning är en effektiv metod för en sådan begränsning blir rättsliga frågor relevanta för oss som samfund.”
EU:s beslut och ICC:s initiativ är två stora steg på vägen för att skydda ekosystem från förstörelse och skadlig exploatering – för både skapelsens, människors och rättvis handels skull. Som kyrkorna tillsammans vill vi fortsätta bidra till denna process.
Benjamin Ulbricht
handläggare teologi och hållbarhet
Sveriges kristna råd