Trygghetsberedningen fick i uppdrag av regeringen att se över samhällets arbete med att förebygga återfall i brott och föreslå åtgärder för att minska andelen återfall hos dömda. Sveriges kristna råd har tidigare lämnat synpunkter i frågan som kompletterar vårt yttrande nedan. Remissvaret kan läsas i sin helhet i pdf:en.

Kyrkorna i Sverige har stora kontaktytor med människor i olika livssituationer och vill verka för ett inkluderande samhälle som värnar människors rättigheter och värdighet. Genom våra samfunds församlingar breda sociala arbete, genom det pastorala och rehabiliterande arbetet inom ramen för andlig vård i kriminalvården (Nav) och genom insatser inom frivården möter vi och försöker stötta människor som lever nära eller i kriminalitet.

Rehabiliteringen hotas av resursbrist

Sveriges kristna råd välkomnar Trygghetsberedningens syn att människor i kriminalitet behöver stöd på ett flertal områden och att Kriminalvårdens fokus på rehabilitering är positiv och behöver bevaras. Vi delar också oron för att de frihetsberövades vård och rehabilitering riskerar bli lidande till följd av överbeläggning, resurs- och kompetensbrist. Vi ställer oss därför bakom utredningens bedömning att Kriminalvårdens rehabiliterande funktion behöver stärkas, inte minst under myndighetens pågående expansionsfas.

Andlig vård förebygger återfall i brott

Vi välkomnar och gläds åt att kommittén lyfter fram den andliga vården inom kriminalvården (Nav) som betydelsefull, och delar slutsatsen att Nav-arbetet förebygger återfall i brott även om syftet i första hand är att tillgodose de intagnas rätt att utöva sin religion. Vår erfarenhet är att samtal utifrån den absoluta tystnadsplikten kan verka läkande och påverka människors väg mot ett icke-kriminellt liv. Att i ett tryggt rum våga tala sant om sig själv och sitt liv kan vara en vändpunkt i livet!

Vi vill därför understryka hur viktigt det är att förutsättningarna för Nav-verksamheten säkerställs, genom exempelvis lämpliga utrymmen för enskilda samtal. Det bör särskilt beaktas vid om- och nybyggnation av anstalter, och dessutom behöver anslagen anpassas för att möta det ökande behovet av andlig själavård från fler intagna.

Barnperspektivet viktigt om unga förbrytare

Att unga lagöverträdare är högt representerade bland de som återfaller i brott är smärtsamt och viktigt att bryta. Sveriges kristna råd vill samtidigt understryka att barnrättsperspektivet måste värnas när förslag diskuteras, beslutas och verkställs. I FN:s senaste rapport om barns rättigheter finns rekommendationer som regeringen kan ta fasta på. Det handlar exempelvis om att domare och åklagare som är specialiserade på barn och som har genomgått lämplig utbildning ska sättas in vid fall som rör unga förbrytare.

Vi efterlyser också en tydligare strategi för stödinsatser för anhöriga till unga lagöverträdare och föreslår ett uppföljande uppdrag att utarbeta en sådan strategi, då perspektivet saknas i det nuvarande.

Fortsätt läsa mer från oss