Den 18 april deltog Margit Nærdal och Lisa Linderoth i Trygghetsberedningens hearing om insatser mot återfall i brott. Tio organisationer i civilsamhället var inbjudna att ge sin syn på vad som kan vara förebyggande.

Trygghetsberedningen är en parlamentarisk kommitté som består av representanter från samtliga riksdagspartier. Kommittén ska utreda och lämna förslag på åtgärder som ska minska antalet återfall i brott. Tillsammans med nio andra organisationer ur civilsamhället bjöds vi in till regeringskansliet för att möta kommittén och dela med oss av våra erfarenheter av återfallsförebyggandet arbete och även bidra med förslag inför framtiden.

Efterfrågade insatser som har verkan

Frågeställningarna handlade bland annat om vad vi som organisationer menar är verkningsfullt; vilka åtgärder som klienterna – de häktade och intagna –själva upplever har varit avgörande för att vända ett kriminellt liv; och om det finns något mer som vi som organisationer skulle kunna bidra med för att minska återfallen.

Tystnadsplikten avgörande

Från Andlig vård i kriminalvården (Nav) på Sveriges kristna berättade vår konsulent Lisa Lindroth och vår samordnare Margit Nærdal om våra Nav-medarbetare, som dagligen möter häktade och dömda. SKR lyfte frågan om hur viktigt det är att de enskilda samtalen sker under absolut tystnadsplikt. I tystnadsplikten finns en möjlighet att ta ut en ny riktning i livet, för sanning är en början till en annan framtid.

Vi underströk också vikten av motivation och att den ofta stärks av att någon tror på en, och att familjen finns där. Och vi betonade också hur viktigt det är att klienterna erbjuds utbildning, bostad och arbete, om man vill skapa goda förutsättningar för ett förändrat liv.

På frågan om vad mer Sveriges kristna råd kan erbjuda som samhällsaktör för att minska återfallsbrottsligheten pekade vi också på vårt stora nätverk av kyrkor och religiösa organisationer, som en enorm resurs för klienterna även efter avtjänat straff.

Fortsätt läsa mer från oss