Regeringen utreder en ny lag för det de kallar ”ordnat asylmottagande och effektivt återvändande”. Utredningen omfattar tre övergripande delar: att se över lagen om mottagande av asylsökande, att föreslå åtgärder för ett ordnat mottagande av asylsökande och att anpassa den svenska regleringen av asylsökandes mottagningsvillkor till miniminivåer enligt EU-rätten. Sveriges kristna råd fanns med på listan av remissinstanser. Nedan följer vårt svar.

Kyrkorna är idag djupt engagerade i människor på flykt. Omsorg om människor som flyr är en central del av den kristna tron och bibeln är full av uppmaningar att ta hand om ”främlingen och invandraren”. Genom kyrkans världsvida nätverk har vi direktkontakt med syskonkyrkorna i de länder där våldsamheter eller naturkatastrofer tvingar människor att lämna. Och tillsammans med andra goda krafter stöttar vi humanitära hjälpinsatser under flykten och bidrar till mottagande och integration i mottagarlandet.

Trossamfunden och andra delar av civilsamhället är en central del av flyktingmottagandet, vilket regeringsföreträdare också har betonat. Det är därför viktigt att ta tillvara på de erfarenheter och perspektiv som samfunden bidrar med.

Vi välkomnar översynen av lagen

Sveriges kristna råd välkomnar översynen av lagen om mottagande av asylsökande men betonar vikten av att det nya asylmottagandet följs upp med särskilt fokus på barn och utsatta grupper.

Sammantaget föreslås i slutbetänkandet fler skyldigheter, kontroller och restriktioner vilket kommer få stor påverkan för människor som söker asyl. De ibland långtgående begränsningarna av människors friheter antyder att asylsökande i större utsträckning behöver kontrolleras. Vi menar att detta riskerar att bidra till att människor som söker asyl i allt högre grad misstänkliggörs. Erfarenheten från våra församlingar är att en fungerande integration, liksom ett hållbart stöd i återvändande där så är möjligt och önskvärt, i stället bygger på tillitsfulla relationer och ett stärkande av de inneboende krafterna hos de barn och vuxna som kommer till Sverige.

  • Mottagandelagens omfattning (punkterna 4.3 och 4.4)
    Sveriges kristna råd välkomnar förslaget att människor som fått avslag på sin asylansökan omfattas av mottagandelagen fram till att de lämnar landet. Likaså att de som lämnar Sverige under sin asylprocess eller efter ett avslag på nytt omfattas av mottagandelagen om de kommer tillbaka. Detta innebär att människor i större utsträckning kan få sina grundläggande behov av boende och mat tillgodosedda. 

    De som flytt från Ukraina och som beviljats uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd bör få samma förmåner som de som beviljats uppehållstillstånd på grund av skyddsskäl.
  • Närvarokontroll och geografisk begränsning (punkterna 5.2, 5.3, 7.2 och 7.3)
    De föreslagna åtgärderna om tilldelade asylboenden, närvarokontroll och geografisk begränsning, grundar sig på EU:s nya mottagandedirektiv. Vi vill dock påpeka att direktivet är en minimistandard och att Sverige kan ha mer generösa villkor.

    Kombinationen av restriktionerna är ovanlig bland EU:s medlemsstater och har inte prövats i sin helhet mot internationella konventioner. Sammantaget innebär restriktionerna stora inskränkningar i rörelsefriheten. Dessutom kan tiden på asylboenden enligt Migrationsverket bli mycket lång, upp till fem år. Proportionalitet och effekten på de asylsökande måste därför ifrågasättas.

    Sveriges kristna råd avstyrker förslagen om närvarokontroll, anmälningsskyldighet och skyldighet att vistas inom ett begränsat geografiskt område, och anser att dessa enbart bör införas vid individuella prövningar.

    Vi anser dessutom att människor ska få kunna nyttja sin rätt att utöva sin religion tillsammans med andra, särskilt vid religiösa högtider. Om restriktionerna införs bör asylsökande som vill utöva sin religion undantas från begränsningarna. Undantag bör också ges för att exempelvis säkerställa anpassad skolgång för barn med särskilda behov.
  • Vikten av meningsfull vistelsetid
    Sveriges kristna råd anser att de föreslagna begränsningarna binder människor till asylboenden vilket riskerar att påverka integrationen och människors psykiska hälsa negativt. Behovet av meningsfull vistelsetid på asylboenden ökar och regeringen bör därför avsätta medel för att säkerställa att insatser för människor på asylboenden organiseras.
  • Vikten av lämplig boendemiljö för barnfamiljer
    I likhet med flera andra aktörer anser vi att det inte är lämpligt för barnfamiljer och andra utsatta grupper att bo på kollektiva asylboenden, vare sig under asylprocessen eller återvändandeprocessen. Ska barnfamiljer tvingas bo så vill Sveriges kristna råd understryka att boendemiljön måste var utformad med hänsyn till barns behov och rättigheter. Vi uppmanar regeringen att ge Barnombudsmannen och Migrationsverket i uppdrag att göra en utökad barnkonsekvensanalys.
  • Dagersättning och möjligheten att bidra till sin försörjning (punkt 8.3)
    Sveriges kristna råd har under lång tid lyft behovet av en höjd dagersättning. FN:s kommitté för ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter har också uppmanat Sverige att indexera dagersättningen efter faktiska levnadskostnader och garantera en tillräcklig levnadsstandard. Vi välkomnar förslagen att höja dagersättningen men anser att de inte är tillräckliga. Vidare anser vi, till skillnad från utredningen, att samtliga barn i en familj bör få hel dagersättning.

    Sveriges kristna råd anser att det är orimligt att människor som kan bidra till sin egen försörjning och till det svenska samhället ska hindras från detta för att i stället leva på bidrag. Att asylsökande bidrar till samhällsekonomin, är positivt för integrationen, det stärker individens självkänsla och motverkar passivitet och psykisk ohälsa. Sveriges kristna råd avstyrker därför förslaget om att människor som sökt asyl enbart ska få rätt att arbeta efter sex månader.

Fortsätt läsa mer från oss