Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige är ett av de två syrisk-ortodoxa stiften i Sverige.

Stiftet har en ärkebiskop som sitt överhuvud och tjugo präster som tjänar de troende. Medlemmarna i denna kyrka kallar sig för syrisk-ortodoxa eller syrianer. Syrisk-ortodoxa kyrkan har funnits i Sverige sedan 1970-talet med säte och centrum i Södertälje.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan grundades av aposteln Petrus år 37 i staden Antiokia och anses vara den första kristna kyrkan som grundades efter kyrkan i Jerusalem. På grund av religiös och politisk förföljelse har syrianerna varit tvungna att fly från sina forna hemländer Turkiet, Syrien, Libanon och Irak. Detta ledde slutligen till att syrianerna kom till Sverige och att det än i dag invandrar syrianer från Irak, Syrien och Libanon. I början av 1990-talet beslöt den heliga synoden inom syrisk-ortodoxa kyrkan att dela upp Sverige i två stift som båda leds av varsin ärkebiskop.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan vill arbeta för ett Sverige där demokrati, rättvisa och frihet präglar samhället.

Syrisk-ortodoxa ärkestiftet av Sverige och övriga Skandinavien och Syrisk-ortodoxa kyrkan (Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige) har ett gemensamt medlemskap inom SKR: länk.

Fakta om Syrisk-ortodoxa kyrkan (Syrisk-ortodoxa patriarkatets ställföreträdarskap i Sverige)

Kyrkofamilj

Ortodoxa och österländska kyrkofamiljen

Antal församlingar

22

Antal medlemmar i Sverige

25 131

Grundat

1974

Kyrkoledare

Ärkebiskop Benjamin Atas