SKR:s presidium möter Per Bolund, Miljöpartiet

Under hösten 2021 samtalar Sveriges kristna råds presidium med alla partiledare inför valet 2022. Bland annat religionsfrihet och existentiell hälsa står på agendan.
Här följer kommentarer efter samtalet med Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

Kardinal Anders Arborelius biskop i Stockholms katolska stift, Sveriges kristna råds presidium:

Under samtalet med Per Bolund tog vi upp religionsfrihetens svaga ställning och den beröringsskräck gentemot religion som man ofta ser prov på. Det var glädjande att Bolund betonade att religiös tro och andliga samtal är viktiga, inte minst i en kristid som under pandemin. Han underströk också att man mer aktivt måste motarbeta boendesegregationen och de klyftor mellan svenskar och invandrare som blivit följden av detta”.

Per Bolund, språkrör Miljöpartiet:

I mitt möte med Sveriges kristna råd berättade jag om det som en av mina partimedlemmar i Malmö skrev på Facebook nyligen:
’17 oktober 1987 kom min familj till Sverige som statslösa palestinier. En av de sakerna som jag minns med glädje från vår första tid här är aktiviteterna som kyrkan arrangerade. Det var innebandy, julpyssel och annat kul för alla barn oavsett religionstillhörighet.
Utan tvekan var det myndigheterna som säkrade våra grundläggande behov med boende, försörjning och utbildning, men det varma mottagandet stod kyrkan för.
Idag fyller vi 34 år i Sverige och jag är övertygad om att civila sektorn, inklusive de religiösa församlingarna, fortfarande har en viktig roll för att nya svenskar ska känna sig välkomna’.

Bassems ord är ett tydligt kvitto på en av kyrkornas alla viktiga funktioner i vårt samhälle, den som mötesplats, en bottenplatta i det civilas samhället och något som ska vi värna mycket om, särskilt efter pandemin.

Under pandemin har många sektorer påverkats mycket av nedstängningarna och i tidningarna har vi fått läsa mest om idrott och kulturevenemang som fått ställa in, men kyrkorna har blivit minst lika påverkade. När det skrivits om kyrkans verksamheter så har det framför allt handlat om inställda bröllop och begravningar med bara några få närvarande, men väldigt lite om den övriga verksamheten som kyrkan bedriver och som påverkats. Verksamheterna där människor får mötas, allt från den sociala verksamheten till kyrkkaffet.

Jag tror att vi som samhälle nu är inne i en period när vi behöver ge oss själva tid att reflektera över pandemins effekter, inte bara springa tillbaka rätt in i det normala.

Stort tack till Sveriges kristna råd för ett väldigt ärligt och värdefullt samtal om religionsfriheten, klimatfrågorna och möjligheterna att bedriva en medmänsklig flyktingpolitik. Två saker som jag särskilt tog med mig från mötet var när ärkebiskopen Antje Jackelén pratade om ”sorgeskulden” som vi har att hantera efter pandemin och kardinal Arborelius om ”mötets kultur” där kyrkorna har en oerhört central roll nu när vårt samhälle ska gå vidare efter pandemins mest akuta fas”.


Mer om Sveriges kristna råds samtal med alla partiledare hittar du här.

Fortsätt läsa mer från oss