På onsdag inleds böneveckan för kristen enhet (18-25 januari) som är världens största ekumeniska manifestation med upp emot 120 deltagande länder.
– Fokus i år är kampen mot rasism och temat är hämtat från profeten Jesaja: ”Gör det goda, sträva efter rättvisa”. Det är Jesajas uppmaning till Guds folk i hans egen situation och i vår tid. Jesaja reagerar mot ett samhälle som politiskt och religiöst gör skillnad på människor, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd, om årets material som är framtaget av Minnesotas kristna råd.

Minnesota har under många år varit en av de platser i USA som genom historien härbärgerat flest rasistiskt motiverade orättvisor. Minnesota har fortsatt befunnit sig mitt i centrum av protesterna mot rasismen. Polismordet på den unge afroamerikanske mannen George Floyd skedde där.

– Med grund i dessa smärtsamma erfarenheter har kyrkorna i Minnesota satt samman ett starkt bönematerial som angår oss alla, säger Jan Eckerdal om årets bönematerial för kristen enhet.

Sveriges kristna råd har översatt materialet till svenska. Det finns tillgängligt på webbplatsen skr.org för nedladdning. Du kan ladda ner materialet i helhet, böner och bibeltexter dag för dag, ekumenisk gudstjänstordning med mera.

Runtom i kyrkor och församlingar i hela världen förbereds nu samlingar under böneveckan. Så även här i Sverige.

–Det är så glädjande att nu se alla lokala planer för arrangemang under böneveckan på olika platser i landet. En del har omfattande program och andra håller det mer småskaligt. Det viktigaste är att man så som det passar i det egna sammanhanget tar chansen att vara en del av denna världsvida kristna händelse. Det är en synlig påminnelse om att kyrkan i sitt väsen är en enda, att vi alla hör samman, säger Jan Eckerdal.

Varje dag under böneveckan, klockan 9.00, kommer Sveriges kristna råd webbsända korta bönesamlingar på Facebook med utgångspunkt i årets material.

Under böneveckans sista dag, 25 januari, bjuder Sveriges kristna råd in till en öppen föreläsning med Mina Dennert (journalist, kommunikationsexpert, initiativtagare till #jagärhär med mera) med rubriken ”Att överlista den fördomsfulla hjärnan”. Där kommer Mina Dennert att ge oss definitioner, exempel och utmanar oss att få syn på rasistiska fördomar och förstå de situationer som vi alla kan råka hamna i. Föreläsningen är i S:ta Eugenia katolska kyrka vid Kungsträdgården i Stockholm (adress: Kungsträdsgårdsgatan 12) klockan 10.00-12.15.

Läs också gärna mer om World Week of Prayer på Kyrkornas världsråds webbplats.


Läs pressmeddelande på Mynewsdesk:

”Gör det goda, sträva efter rättvisa” – på onsdag inleds världens största ekumeniska manifestation


Fortsätt läsa mer från oss