Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

  • Detta arrangemang har redan ägt rum.

Öppen föreläsning med Mina Dennert: ”Att överlista den fördomsfulla hjärnan”

25 januari, 2023 kl. 10:00 - 12:15

Bild på föreläsaren Mina Dennert.

Foto: Catharina Fyrberg

Att överlista den fördomsfulla hjärnan

I samband med Sveriges kristna råds rådsmöte 25 januari hälsar vi varmt välkomna till Mina Dennerts öppna föreläsning med rubriken ”Att överlista den fördomsfulla hjärnan”.

Var?
I S:ta Eugenia katolska kyrka vid Kungsträdgården i Stockholm (adress: Kungsträdsgårdsgatan 12)
När? Klockan 10.00-12.15.

Mina Dennert kommer att ge oss definitioner, exempel och utmanar oss att få syn på rasistiska fördomar och förstå de situationer som vi alla kan råka hamna i.

Mer info

Rådsmötet, och den öppna föreläsningen, sammanfaller med böneveckan för kristen enhets sista dag (18-25 januari). I år har materialet förberetts av Minnesotas kristna råd (USA). Minnesota har under många år varit en av de platser i  USA som genom historien härbärgerat flest rasistiskt motiverade orättvisor. Minnesota har fortsatt befunnit sig mitt i centrum av protesterna mot rasismen. Polismordet på den unge afroamerikanske mannen George Floyd skedde där. Bönen för kristen enhet får en större tyngd när den äger rum mitt i kampen mot det som drar isär oss människor som alla är skapade med samma värdighet, till Guds avbild.

Kyrkor och kristna har varit och är delaktiga i upprätthållandet av fördomar, skiljelinjer och förtryck. Historien vittnar om att vi, snarare än att erkänna och vörda varje människas värdighet, alltför ofta varit delaktiga i syndiga strukturer så som slaveri, kolonisation, segregation och apartheid. Våra medmänniskor, skapta till Guds avbild, har på så vis fråntagits sin värdighet utifrån falska föreställningar.
Därför handlar Sveriges kristna råds rådsmöte den 25 januari om kyrkornas roll kopplat till främlingsfientlighet och rasism.

Mer om Mina Dennert

Mina Dennert är journalist, författare, föreläsare och grundare av den ideella föreningen #jagärhär där 70000 medlemmar i Sverige aktivt jobbar för medborgerligt deltagande online. Via I Am Here International bidrar hundratusentals människor från hela Europa på samma sätt. Mina Dennert har för sitt arbete fått flera priser och utmärkelser, bland annat Anna Lindh-priset.

Under åren har Mina utvecklat metoder och strategier för förändring och tvekar inte att ta sig an stora samhällsutmaningar såsom desinformation, konspirationsteorier, rasism, mångfald och inkludering.
Läs mer om Mina Dennert på bokförlaget Volantes webbplats.

Mer om böneveckan för kristen enhet 2023

Läs mer om årets material

Detaljer

Datum:
25 januari, 2023
Tid:
10:00 - 12:15

Plats

S:ta Eugenia kyrka
Kungsträdgårdsgatan 12
Stockholm,Sverige
+ Google Map