Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

Rötter och Liv

19 november

Den 19 november inbjuder Sveriges kristna råd till årets Rötter och liv – en dag tillägnad judisk-kristna relationer. Syftet är att låta kristna i kyrkorna i Sverige upptäcka, fördjupa och lära sig mera om sina rötter i judendomen – den judendom där Jesus, lärjungarna och den tidiga kyrkan hörde hemma och som även idag lever och utvecklas.

Förra året uppmärksammades dagen på flera platser i Sverige – Stockholm, Göteborg, Karlstad och Lund. Vi kristna är ofta ovana att tänka på hur mycket av vårt eget sätt att leva, tänka, handla och värdera som kommer från den judiska bakgrunden. Vi är omedvetna om likheterna mellan judiskt och kristet, har glömt vårt nära släktskap och tappat känslan för att förstå vår egen tro utifrån rötterna i den judiska miljön. Och därmed också sinnet för hur judar och kristna utvecklats tillsammans genom tiderna – och lever och tänker idag.

Låta gärna församlingen möta en talare – judisk eller kristen – som kan sätta in våra bibeltexter i sin tid och sitt sammanhang. Eller bjud in en judisk granne, kamrat, kollega eller god vän till din församling för att berätta om sitt liv som jude. Du kan också visa en bra film som ger en bakgrund till Jesu liv eller kyrkans tradition i det judiska. Anordna ett samtal efteråt med svar på frågor.

Eller varför inte göra ett besök i en synagoga och en kyrka och tala om likt och olikt. Möjligheterna är obegränsade.

Mer information uppdateras fortlöpande.

Detaljer

Datum:
19 november