Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

 • Detta arrangemang har redan ägt rum.

Rötter och liv – en dag för judisk-kristna relationer

19 november, 2023

Den 19 november 2023 inbjuder Sveriges kristna råd till årets upplaga av Rötter och liv. Under dagen anordnas föredrag och möten som kan hjälpa kristna i Sverige att upptäcka och lära sig mer om kristendomens rötter i judendomen.

Den kristna kyrkans liv och uttryckssätt är mycket präglad av det judiska sammanhang där Jesus, lärjungarna och den tidiga kyrkan hörde hemma – och som även idag lever och utvecklas. Rötter och liv är en dag då vi påminns om det nära släktskapet och hur den kristna trons rötter i den judiska miljön märks i kyrkans teologi, gudstjänstfirande och högtider.

PROGRAM söndagen 19/11

Karlstad

 • Tingvallakyrkan
  18:30
  Föredrag av Jesper Svartvik på temat ”Judiskt – kristet”
  Adress: Östra torggatan 18, Karlstad

Malmö

 • Hyllie Park Kyrkan
  13.00
  Talare är Daniel Koverman med rik erfarenhet från judiska, interreligiösa och multikulturella sammanhang. Han kommer även att belysa hur det är att vara jude i Malmö idag och tidigare. Efter föredraget ges utrymme för frågor och samtal.
  Adress:
  Elinelundsvägen 55

Stockholm

 • S:ta Clara kyrka
  13.30
  (efter högmässan och kyrkkaffet) Föredrag av Göran Larsson: ”Hur Gamla testamentet blev nytt och Nya testamentet gammalt i mitt möte med judendomen.”
  Adress: Klara Östra kyrkogata 7-9, Stockholms City
 • Västerleds församling, S:t Ansgars kyrka
  19.00
  (efter mässan) Föredrag av Göran Larsson: ”Hur Gamla testamentet blev nytt och Nya testamentet gammalt i mitt möte med judendomen.”
  Adress: Vidängsvägen 11, Bromma
 • Fisksätra kyrka, Nacka
  15.00
  ”Två liv i en mordisk rid”. Semmy Stahlhammer, f.d. konsertmästare vid Kungliga Operan och en av Sveriges ledande violinister berättar om sina föräldrars dramatiska levnadsöden. Musikinslag och bokförsäljning.
  Adress: Fisksätra torg 19, Nacka

Trollhättan

 • Trollhättans kyrka
  13.00
  (efter högmässan) Föredrag av Bengt Mosesson på temat ”Shabbat, vilodagen – en gåva från Gud”
  Adress: Kyrkbrovägen 1, Trollhättan

Västerås

 • Kyrkbacksgården
  12.30 Caroline Kyhlbäck och Agneta Condén Knutsson samtalar på temat ”Helig vänskap”. Samtalet kommer att beröra bland annat Svenska kyrkans dokument ”Guds vägar – judendom och kristendom” (2023) och Hedvig Larssons bok ”En kort introduktion till religionsdialog” (Veritas förlag 2023).
  Adress: Västerås domkyrkoförsamling, Västra Kyrkogatan 10, Västerås

Fler programpunkter kan tillkomma senare.

Mer information om Rötter och liv

För mer information, vänligen kontakta:
Kaj Engelhart
e-post: kajcaritas@hotmail.com, tel: 070 771 12 95
Kaj Engelhart är styrelseledamot i Samarbetsrådet för judar och kristna och samordnare för Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift.

Göran Larsson e-post: goran.larsson@judiskkristnarelationer.se  tel: 073 094 95 04
Göran Larsson är präst i Svenska kyrkan, författare och tidigare direktor vid Svenska teologiska institutet i Jerusalem.

 

Detaljer

Datum:
19 november, 2023