Den 19 november inbjuder Sveriges kristna råd till årets Rötter och liv – en dag tillägnad judisk-kristna relationer. Syftet är att låta kristna och kyrkorna i Sverige upptäcka, fördjupa och lära sig mera om sina rötter i judendomen – den judendom där Jesus, lärjungarna och den tidiga kyrkan hörde hemma och som även idag lever och utvecklas.

Förra året uppmärksammades dagen på flera platser i Sverige – Stockholm, Göteborg, Karlstad och Lund. Dessa tillfällen blev en möjlighet att tänka på hur kyrkonas sätt att leva, tänka, handla och värdera kommer från den judiska bakgrunden.

Rötter och liv-dagen 19 november är en möjlighet för församlingar att möta en talare – judisk eller kristen – som kan sätta in våra bibeltexter i sin tid och sitt sammanhang. Eller bjuda in en judisk granne, kamrat, kollega eller god vän för att berätta om sitt liv som jude. Filmvisning med efterföljande samtal eller besök i en synagoga och en kyrka och tala om likt och olikt är några exempel på hur Rötter och liv kan uppmärksammas.

Den 19 november, söndagen före Domsöndagen i lutherska kyrkan, Kristus Konungens dag i katolska kyrkan, infaller Rötter och liv i år. Då är kyrkor och församlingar inbjudna att rikta blicken mot våra gemensamma judisk-kristna rötter.
I fjol, 2022, uppmärksammades dagen som sagt i Stockholm, Göteborg, Karlstad och Lund. I år är förhoppningen att intresset blir ännu bredare och att dagen blir en återkommande tradition som efter hand når ut till hela landet.

Mer detaljer kommer efter sommaren – men vik gärna datumet redan nu för detta ändamål och/eller dela gärna med dig med programidéer.

Inbjudare till denna dag med judisk-kristna aktiviteter och arrangemang den 19 november är Sveriges kristna råd arbetsgrupp för Rötter och Liv.


Fortsätt läsa mer från oss