Laddar Arrangemang

« Alla Arrangemang

  • Detta arrangemang har redan ägt rum.

Rötter och Liv – dag för judisk-kristna samtal och fördjupning

13 november, 2022

Bild på ett färgstarkt bladverk upp emot skyn och en blå himmel.

I flera länder i Europa inbjuder kyrkorna till en dag varje år med samtal och utbyte mellan kristna och judar. Syftet är att kyrkorna ska fördjupa kunskaperna om de egna rötterna i judendomen och att hålla kontakt med den levande judiska traditionen. I till exempel Österrike samarbetar kyrkorna kring program på många håll i landet.

KID, Kommissionen för interreligiös dialog i Stockholms katolska stift, väckte tanken och Sveriges kristna råds (SKR) styrelse har beslutat att introducera en sådan dag även i Sverige med namnet ”Rötter och Liv”. En dag som är tänkt att vara ägnad åt judisk-kristna relationer och infaller i år den 13 november. Söndagen före Domsöndagen (luthersk tradition) / Kristus Konungen (katolsk tradition) blir den fasta dagen, men med växlande datum från år till år.

Var?

Tanken med den särskilt instiftade dagen Rötter och Liv är att uppmuntra kyrkor och församlingar att anordna arrangemang på detta tema runtom i hela landet.

Rötter och Liv-arrangemang 13 november 2022

Stockholm:
15:00, Storkyrkosalen. Göran Larsson, tidigare direktor vid Svenska Teologiska Institutet i Jerusalem, talar på temat ”Vilodagen – en gåva från Gud”.

19:00, Tyska kyrkan. Maynard Gerber, kantor i Judiska församlingen, talar om ”Det stora judedopet 1681”. Musikalisk inramning och brech’a, aronitisk slutvälsignelse.

Göteborg:
12.30, Kristus Konungens katolska församling. Rabbin Peter Borenstein talar om ”Vilodagen – Shabbat”.

Karlstad:
18.00, Pingstkyrkan. Stiftsteolog Jesper Svartvik föreläser om ”Vad kristna behöver veta om sina judiska rötter”.

Lund:
16.00, S:t Tomas katolska församling. Bengt Mosesson, Judiska församlingen i Stockholm, talar om ”Sabbat – Vilodag”.

Läs mer

Läs mer om Rötter och Liv på denna samlingssida.
Här finns bakgrund, mer information, en bön och andra nyttiga uppgifter om Rötter och Liv.