“Varför lämnade ni oss när vi behövde er som mest?” Det var den frustration och besvikelse som följeslagaren Carina Olgrener Edsmyr och hennes team mötte från den hårt utsatta befolkningen, när Följeslagarprogrammet återupptog sin närvaro i Betlehemsområdet efter evakueringen i samband med den 7 oktober. Med ett ökat tryck på de palestinska samhällena på Västbanken behövs de internationella vittnena mer än någonsin. “De är vårt enda skydd mot de israeliska bosättarna”, sa Daoud Nassar från Tent of Nations när han besökte vårt rådsmöte i mitten av november. Men framtiden för Följeslagarprogrammet är oviss eftersom Sida aviserat att man inte längre kommer finansiera programmet.

I mitten av november anordnade vi höstens rådsmöte för våra medlemskyrkor där Följeslagarprogrammet stod i fokus. Följeslagare från hela världen har sedan 2002, efter ett rop på hjälp från kyrkorna i det Heliga Landet, avlöst varandra. Av de över 2000 som hittills vistats på plats för att dämpa våldet och bidra till fred och försoning, är mer än 400 svenskar. Carina Olgrener Edsmyr ingick i det team som efter förra årets evakuering var det första som kom tillbaka till Betlehemsområdet.
– Det första vi fokuserade på var att återuppta kontakten med folket på plats. Vi fick då också möta den frustration och besvikelse som människorna bar på. De sa: “Ni är tillbaka. Varför lämnade ni oss när vi behövde er som mest?”, berättade Carina när hon delade sina erfarenheter under rådsmötet.

“Vi vägrar vara fiender”

Från Nahalin, en by utanför Betlehem på Västbanken, hade vi också besök av Daoud och Jihan Nassar, vars familj i flera generationer har drivit ett jordbruk.
– Efter den sjunde oktober blev det väldigt svårt för oss att vara ensamma på gården utan den internationella närvaron. Bosättarna kom in regelbundet för skrämma oss. Efter att följeslagarna började komma tillbaka i maj har det inte varit några attacker från bosättare, berättade Daoud Nassar.

Människor från hela världen har besökt familjen Nassars fredsprojekt Tent of Nations som arbetar utifrån fyra principer: Vi vägrar vara fiender. Vi vägrar hata och ingen kan tvinga oss att hata. Vi agerar annorlunda utifrån vår kristna tro. Vi är ett folk som tror på rättvisa.
– Med dessa fyra principer kan vi gå en annan väg. Vi tror på ett aktivt motstånd som bygger på ickevåld. Vi kan inte bekämpa ondska med mer ondska. Vi kan inte bekämpa hat med mer hat, eller mörker med mer mörker. Utan vi måste agera tvärtom: hat bekämpas med kärlek, mörker med ljus och ondska med godhet, sa Daoud Nassar under sitt framförande.

“Vi vägrar vara fiender.” En av Tent of Nations fyra principer för aktivt motstånd. Foto: Anna Hjälm/Svenska kyrkan

Barn vågar sova utan skor

– I den här extrema situationen som vi vet att det Heliga landet befinner sig i, och hela området. Att då få de här berättelserna och starka vittnesbörden från människor som de facto bor och verkar där, men också från våra följeslagare, och vad det har för betydelse med den internationella närvaron. Sådana här små berättelser som att till exempel barn, när följeslagarna är på plats, plötsligt vågar sova utan att ha skorna på sig på natten, ständigt beredda att fly. Att den internationella närvaron är så viktig, det tar jag med mig, sade Sofia Camnerin, generalsekreterare på Sveriges kristna råd efteråt.

Här kan du se en treminutersvideo från rådsmötet som hölls i Botkyrka pingstförsamling, i Tumba centrum.

“Solklart att det begås brott, enligt folkrätten”

På rådsmötet fick deltagarna också höra en föreläsning av Said Mahmoudi, professor emeritus i folkrätt från Stockholms universitet, som informerade om vad den internationella domstolens yttrande kring ockupationen från i somras innebär.
– Världens absolut viktigaste rättsliga instans har sagt sitt. Det är solklart att det begås brott där enligt folkrätten. Och det är också solklart att de som är offer för sånt brott behöver hjälp. Det motiverar alla organisationers arbete, som vill och har möjlighet att bidra till förbättringen av situationen där, sa han.

Oviss framtid för Följeslagarprogrammet

Utan internationell skyddande närvaro står många palestinier i utsatta områden på Västbanken skyddslösa mot bosättarvåld och trakasserier. Följeslagarprogrammet står för det enda breda, kontinuerliga arbetet för internationell skyddande närvaro på Västbanken.

Men nu är framtiden för Följeslagarprogrammet oviss efter att Sida lämnat besked om att inte längre finansiera den svenska delen av programmet. Sveriges kristna råd vill som huvudman fortsätta att svara på kyrkornas rop och försöker nu tillsammans med de som länge stöttat programmet, inklusive Sida, hitta sätt att kunna fortsätta så att det livsviktiga arbetet inte går förlorat.

Fortsätt läsa mer från oss