Det är onsdag morgon och jag vaknar tidigt (tidsomställningen har fortfarande inte riktigt gett med sig trots fyra dagar i landet). Tillsammans med ungefär 350 medmänniskor från hela världen deltar jag i ett möte med Micah Global.

Det är en förunderlig känsla att under fem dagar möta och lyssna till erfarenheter från olika delar av världen. En kvinna från Sydafrika talade igår om hur arbetet för rättvisa villkor går vidare när apartheid avskaffats. En kvinna från Costa Rica utmanade oss att vara Kristi efterföljare med ickevåld som medel. En manlig pastor från Rwanda reflekterar över erfarenheterna från folkmordet för tjugo år sedan och hur något sådant kunde hände i ett land med 80% kristna. I passet ”Around the World” fick vi höra korta rapporter från Ukraina, Sydafrika, Ungern, Jordanien och Holland, och fler glimtar blir det säkert idag och imorgon. Det är blandning av goda analyserande föredrag och mer predikande framställningar. Samt många goda samtal. Konsultationen började i måndags och pågår under hela veckan.

Vid lunchen igår pratade jag med en kvinna från Indien som varit i Sverige och medverkat i ett Sida-seminarium. Vid kvällsmaten pratar Robert och jag med två män som arbetar i Guatemala respektive Venezuela och varje dag lever i skuggan av våld och mord. Hur klarar man att leva där? frågar vi. Även när jag levde i San Francisco hörde jag dagliga skjutningar i vårt område, blev svaret från den ena mannen. Och så berättar han om hur hans barn påverkats av denna osäkerhet.

bjorn peruIgår kväll fick jag i en samling under tio minuter berätta om arbetet med SKRs skrift Värna den jord som Gud älskar och utmana till goda ekumeniska samtal. Inför det hade jag skrivit en analys av hur vi genom gediget teologiskt arbete formulerat en hållning som SKRs kyrkor kunde stå bakom. Det var intressant både att gå tillbaka och fundera över vad som hände i vår process och få presentera vår engelska version av skriften. Och märka hur frågan om vår miljö är en gemensam utmaning på alla håll i världen.

I eftermiddag ska Robert och jag göra en utfärd och besöka Instituto Bartolome de las Casas som varit en bas för den latinamerikanske befrielseteologin Gustavo Gutierrez. Om vi nu hittar rätt i storstaden Lima där det bor fler människor än i hela Sverige …

Kvinnor och män, olika åldrar och från olika delar av världen. Vi är fyra svenskar på plats: jag från Sveriges kristna råd, Robert från Svenska missionsrådet, Anna-Maria från Evangeliska frikyrkan och Jason från PMU.

Micah Global är ett nätverk av 594 kyrkor och biståndsorganisationer. De flesta hör hemma i den evangelikala sfären. Vart tredje år anordnas en global konsultation.

Björn Cedersjö (4)

/Björn Cedersjö

 

 

Fortsätt läsa mer från oss