Värdig mottagare av Ickevåldspriset

På måndagskvällen var det prisutdelning av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda i Norrmalmskyrkan i Stockholm. Mottagare av priset var Martin Smedjeback som bland annat avtjänat sex månaders fängelsestraff på grund av sina avrustningsaktioner. Hedersomnämnandet i Rosa Parks ära gick till de fem kvinnorna bakom Hijabuppropet.

Martin Smedjeback är 2014 års mottagare av Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda. Han får priset för sitt mod i arbetet för fred och rättvisa. Martin Smedjeback har bland annat avtjänat sex månaders fängelsestraff på grund av två avrustningsaktioner.

Motivering, Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda 2014, till Martin Smedjeback:
”Martin Smedjeback får priset för sitt mod och sin hängivenhet i arbetet för fred och rättvisa. Uttrycket ”leva som man lär” passar bra på årets pristagare. Martin har med stor uthållighet och med sin egen bekvämlighet som insats genomfört en ansenlig mängd ickevåldsmanifestationer som bidragit till att den svenska vapenexporten debatterats och ifrågasatts.”

Hedersomnämnandet i Rosa Parks anda går till de fem kvinnorna bakom Hijabuppropet, som bildade opinion om friheten att få klä sig som man vill i det offentliga rummet utan att riskera påhopp. Hijabuppropet fick under förra året stor uppmärksamhet, inte minst i sociala medier.

Martin Luther King-priset har delats ut sedan 2005 och är ett sätt att se till att det som Martin Luther King kämpade för lever vidare. Priset är också godkänt av Coretta Scott King (Kings änka) och Martin Luther King-centret. Bakom priset står Sveriges kristna råd, Equmeniakyrkan och Kristna Fredsrörelsen.

Se filmklipp från prisutdelningen på YouTube: Youtube

Bilder från prisutdelningen i Stockholm måndagen den 20 januari:

IMG_8910

Konferencier Doreen Månsson uppmanade de närvarande vid prisutdelningen i Norrmalmskyrkan att konkret engagera sig i fredsfrågor.

Martin Smedjeback

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, är också ordförande i priskommittén för Ickevåldspriset i Martin Luther Kings anda. Hon prisade Martin Smedjebacks mod och engagemang i samband med att hon lämnade över priset. Förutom äran får han också 20.000 kronor för sitt fredsarbete.

ickevåldspriset 2014

Utöver Martin Smedjeback uppmärksammades Hijabuppropet som fick ett hedersomnämnande i Rosa Parks anda.

Stockholm gospel

Stockholm Gospel sjöng och uppträdde vid prisutdelningen. De iscensatte bland annat slaveriet i Amerika.

IMG_8942

Efter prisutdelningen bjöds besökarna på kaffe och ”Martin Luther King-tårtor”.

Foto: Mikael Stjernberg

Läs mer: www.martinlutherking.se

 

Fortsätt läsa mer från oss