uttalande sveriges interreligiösa råd

UTTALANDE Sveriges interreligiösa råd är djupt bekymrat över situationen i Irak. Vi tar skarpt avstånd från den förföljelse av kristna, muslimska, och andra religiösa minoriteter som yazidierna, bahá’i, mandéer med flera samt de etniska minoriteterna utsätts för. Vi kräver handling av de internationella organisationerna.

Den radikala islamistiska militanta gruppen ”Islamiska staten” IS har tagit kontroll över ett stort antal städer i Irak, bland annat över Mosul, där kristna, yazidiska och muslimska minoriteter, och även andra, förtrycks, förföljs och blir ihjälslagna. Det behövs omedelbar handling och en gemensam insats över alla religiösa gränser, oavsett religiös tillhörighet. Det är djupt beklagligt att städer som Mosul och andra städer i Irak attackeras, där kristna och muslimer har levt sida vid sida i århundraden, och behöver nu stöd mot förtryck förföljelse.

Vi uppmanar de internationella samfunden att handla mot dessa övergrepp och vädjar om att detta som sker i Irak inte används till att skapa större motsättningar mellan människor utan istället bygger en plattform för enighet mot religiöst och etniskt t förtryck av minoriteter.

Sveriges interreligiösa råd bildades i maj 2010 och fungerar som en mötesplats för religiösa ledare. Rådet arbetar för främja förutsättningarna för interreligiöst arbete och lyfta fram religionens roll för att skapa fred och samförstånd i samhället.

För Sveriges interreligiösa råd den 28 augusti 2014:

Karin Wiborn, Generalsekreterare Sveriges kristna råd
Antje Jackelén, Ärkebiskop Svenska kyrkan
Anders Arborelius, Biskop Stockholms katolska stift
Pelle Hörnmark, Föreståndare Pingst-Fria församlingar i samverkan
Benjamin Atas, Ärkebiskop Patriarkala ställföreträdarskapet Syrik ortodoxa kyrkan
Maynard Gerber, Kantor Judiska centralrådet
Helena Humasten, Sveriges muslimska råd
Haidar Ibrahim, Islamiska Shiasamfunden
Genzabra Salwan Alkhamas, Mandeiska Sabeisk samfundet
Örjan Widegren, Svenska Bahá’i-samfundet
Trudy Fredriksson, Ordförande Sveriges Buddhistiska Samarbetsråd
Sudhagar Ragupathy, Hinduiska församlingen

Läs brevet (PDF)

Uttalande om Irak, SIR

Fortsätt läsa mer från oss