Det finns en dag i almanackan för det mesta. Kanelbullar, kramar, mammor och mycket annat. Den 25 augusti uppmärksammas den andliga vården i kriminalvården med en internationell böndag. Varje år skickas det uppmaningar att be för alla som på olika sätt berörs av kriminaliteten och i år är temat ”Kristi närvaro genom oss”.

Den här dagen är mer angelägen än på länge.

Vi står inför en ny situation då ett flickrum kan vara en gömma av granater, barn riskerar att rekryteras till soldater och en offentlig gata kan bli ett slagfält. Vi har ett platsökningstryck på häkten och anstalter som saknar motstycke, vilket försvårar vardagen för intagna i kriminalvården liksom för själavårdare och övrig personal. Situationen kräver bön och handling. Genom Sveriges kristna råd (SKR) handlar kyrkorna tillsammans, bland annat genom Nämnden för Andlig vård, förkortat NAV. Nav innebär att det finns själavårdare av olika konfessioner på landets alla häkten och anstalter. Till handling går också en mängd olika organisationer som gör ett fantastiskt arbete, liksom alla de myndigheter som finns för att skapa ett tryggt Sverige för alla. En viktig handling är också vår enskilda och gemensamma bön. För oss som själavårdare är bönen självklart viktig. Den öppnar upp och ger kontakt med den vi tror på och kan ge en möjlighet till självkännedom; att våga se sig själv som en helhet.

Genom bönen kan vi få syn på både det i oss som bygger upp och det som bryter ner.

Det är en viktig lärdom att tillvaron bär på en vid gråskala där vi får hålla samman att vi alla är både förlåtna och ansvariga samtidigt. Som själavårdare i kriminalvården blir detta ofta tydligt. I samhällsdebatten och i samtalet inom oss hamnar vi dock lätt i antingen/eller. Men det är inte antingen hårda straff eller låt gå, förövare eller offer. Bönens rum kan öppna upp och härbärgera dubbelheten att förövare samtidigt kan vara, eller ha varit, offer och att den som fått förlåtelse ändå behöver ta ansvar. Rummet famnar att människor som begår brott som ska lagföras, samtidigt har ett oändligt värde i att dom är människor, liksom alla andra. Precis som individen i bönens rum får möjligheten att vara mer hel, kan vår gemensamma bön sträcka sig efter en mer hel mänsklighet.

Vi vill uppmana till bön för alla berörda.

För såväl brottsoffer, dömda brottslingar, anhöriga till dömda och till brottsoffer, själavårdare som kriminalvårdspersonal. Be även för de delar av vårt samhälle som blir extra utsatta för kriminalitetens konsekvenser. Be för beslutsfattare och rättsväsende. Och be för dem som på olika håll i världen delar Kristus eget öde och lider under en orättvis och obarmhärtig dom.
Vi hoppas att vi är många som ber för den andliga vården i kriminalvården den 25 augusti.

För mer information om böndagen: www.ipcaworldwide.org och www.skr.org

Gustav Sjöqvist
konsulent och pastor, Andlig vård i Kriminalvården

Lisa Linderoth
konsulent och präst, Andlig vård i Kriminalvården

Fortsätt läsa mer från oss