Almedalsseminariet “Låt religionen vara en del av lösningen” blev ett av sommarens viktigaste samtal. Unga troende delade erfarenheter av utsatthet, stolthet och glädje. Panelen, med bland andra socialministern och diskrimineringsombudsmannen, enades om att religionens synlighet i samhället ökar tryggheten.
– Detta är ett av de viktigaste seminarierna jag deltagit i på Almedalen. Det var respektfullt och ömsesidigt inlyssnande, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd och vice ordförande för Sveriges interreligiösa råd.
Utöver Sofia Camnerin bestod panelen av Amin Al Qatanani, vice ordförande för Göteborgs unga muslimer, Hannah Stutzinsky, medlem i Judiska ungdomsförbundet och Clara Olsson, ordförande för Svenska kyrkans Unga, socialminister Jakob Forssmed (KD) och diskrimineringsombudsmannen Lars Arrhenius.
Tron som en positiv kraft
Samtalet hade sin utgångspunkt i rätten att fritt utöva sin religion och belyste hur den påverkas av yttre faktorer som krig i omvärlden, hat och hot samt osynliggörandet av religion i det offentliga rummet.
– Samtalet slog an en väldigt allvarlig ton, att det finns så många unga som i sin vardag möter så mycket motstånd till sitt liv och sin identitet, men framför allt tar jag med mig det som jag, Hannah och Amin pratade om. Hannah som sa att “det är roligt att vara jude”, Amin som fått så många unga att skriva om vad religionen betyder för dem, och alla samtal om livet och tron som jag har fått ha med andra unga kristna. Vi behöver få leva i vår tro och tradition, utan hat och hot, då kommer framtiden vara jätteljus! säger Clara Olsson.
Liksom Clara tar socialministern med sig beskrivningen av tron som en positiv kraft:
– Det var starkt att lyssna till ungdomarnas berättelse om hur det är att vara ung och troende i Sverige. Vi behöver fortsätta arbetet med att se till att alla kan utöva sin religion i gemenskap med andra på ett fritt och tryggt sätt så att man vågar vara öppen med sin tro. Trots att ungdomarna lyfte svårigheter så lyfte de även det hoppfulla och jag tar särskilt med mig den positiva avslutningen i att det också är mycket som är roligt med att vara troende. Vi måste fortsätta understryka vilken god kraft och resurs samfunden kan vara, säger Jakob Forssmed.
Religionen måste få vara synlig
Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsmannen, betonar den samsyn som fanns bland deltagarna kring vikten av att religionen får vara synlig i samhället.
– Jag tror att det är extremt viktigt för att var och en ska känna en trygghet i att kunna utöva sin religionsfrihet att religionen är synlig. Det gäller inte minst i det offentliga Sverige, på myndigheter och i det offentliga rummet, säger han.
Utmaningarna delas av flera
Under samtalet bekräftade ediskrimineringsombudsmannen bilden av att islamofobi och religionsrelaterad diskriminering ökar:
– Det väckte oro, men att få höra att socialminister Forssmed tacklar denna fråga med öppenhet och med hjärtat på rätt plats fick en att känna sig trygg. Forssmed tryckte på vikten av att lyssna in behoven hos de olika trossamfunden, vilket jag och andra har känt att han gör och att det har gjort positiv skillnad, säger Amin Al Qatanani.
Hannah Stutzinsky från Judiska Ungdomsförbundet menar att samtalet fångade de utmaningar som flera av samfunden har gemensamt:
– Som ung och en del av en minoritet är det lätt att uppleva sig som utelämnad men samtalet visade på att några av våra utmaningar delas av andra, vilket gör vår röst högre när vi talar med beslutsfattare.
Även neutralitet kan innebära diskriminering
Lars Arrhenius säger att DO är på tårna för att bevaka vilka konsekvenser begränsning av religioners synlighet kan få ur diskrimineringssynpunkt. Det handlar exempelvis om så kallade neutralitetspolicyer som innebär att inga synliga religiösa, politiska eller ideologiska symboler får bäras på en viss arbetsplats. EU-domstolen och nyligen även svenska Arbetsdomstolen har bedömt sådana som tillåtna i vissa fall.
– Detta är problematiskt i sig, men det är också ett problem att domarna har missuppfattats. Domarna innebär inte att neutralitetspolicyer alltid kan användas av arbetsgivare som motiv för att begränsa religioners synlighet. Om de inte är lämpliga och nödvändiga för att uppnå ett berättigat syfte och fyller ett verkligt behov hos arbetsgivaren kan de utgöra diskriminering. DO kommer att verka för att det endast i absoluta undantagsfall ska kunna vara tillåtet med en sådan policy, i och med den diskriminerande effekten säger Lars Arrhenius.
“Kände mig hörd”
Amin summerar seminariet:
– Utöver att det var en magisk resa och att jag verkligen kände mig hörd och förstod att vi unga troende i Sverige har samma svårigheter, så tar jag med mig hur vi i vår tid behöver främja ungdomar. Vi behöver stödja dem att bli och förbli starka förebilder som föregår med gott exempel till nästkommande generation och lära ungdomar att följa mjuka värden som “tro”, “engagemang” och “solidaritet”. Det kan göra unga till mer än passiva aktörer som står som en diskussionspunkt på en agenda. De kan och borde vara med och leda förändring.
Text: Magdalena Wernefeldt, kommunikatör, Sveriges interreligiösa råd
Arrangörer: Sveriges kristna råd, i samarbete med Sveriges interreligiösa råd och Studieförbundet Bilda. Samtalet leddes av Jan Eckerdal, direktor för teologi, Sveriges kristna råd.