En tidig onsdag i slutet av september steg ett trött men taggat gäng ombord på en buss för att åka ned till Rom och ta del av Together2023, en ekumenisk helg för unga vuxna initierat av Taizé-kommuniteten och efter inbjudan av Påven Fransiscus.
Ruth-Elisabeth Bruun Börjesson, som var med på resan för Sveriges kristna råds räkning, delar här med sig av sina och medresenärernas upplevelser.

Fler deltagare plockades upp längs vägen och väl i Malmö var vi ett gäng på 39 personer som åkte med Sveriges kristna råd till Rom. Bussresan var lång men gav desto mer tid att lära känna varandra. Dagarna startades och avslutades med gemensamma andakter på bussen, vi hade kurs i italienska, övade på Taizésånger och hade sing along till filmen Mamma Mia. Kvalitén på sömnen var varierande efter en natt på bussen, men gruppens humör var det inget fel på.

Unga vuxna från hela Sverige med på resan

Majoriteten av deltagarna var mellan 18–35 år och vi kom från hela Sverige, från bland annat Gällivare, Gotland, Lund, Uppsala, Öckerö och Stockholm. Gruppen representerade även olika kyrkosamfund, många är från Svenska kyrkan, några från Equmeniakyrkan, Katolska kyrkan och den Norske Kirken. Biskop Karin Johannesson från Uppsala stift i Svenska kyrkan har varit med i förberedelserna för Together2023 och uppmärksammat och uppmuntrat många unga vuxna i sina sammanhang att hänga på. Uppsala stift har också varit delaktiga i planeringen och genomförandet tillsammans med Sveriges kristna råd. Med bidrag från Svenska Kyrkan, Uppsala Stift och Equmeniakyrkan kunde vi även subventionera deltagaravgiften.

Välkomnande gästfrihet för trossyskon

På fredagskvällen efter 2,5 dygn på bussen var vi framme. Där anslöt fler svenska unga vuxna till vår grupp. I Rom blev vi väl omhändertagna av församlingen San Felice da Cantalice som var våra värdar under helgen. De öppnade upp sin kyrka, lokaler, hem och hjärtan för oss.

Det är roligt hur stor gästfrihet och vilket välkomnande man fick här i Rom. Hur stort engagemang för trossyskonen som finns är djupt inspirerande. Vi kunde inte ha blivit bättre välkomnande

Marcus Rommedahl 29 år från Malmö

Lördagen den 30 september vaknade vi upp till ett soligt Rom och späckat schema. Vi startade dagen med gemensam andakt i den lokala kyrkan. Sedan delade vi på oss och tog del av olika workshops runt om i staden. Några hjälpte till med matutdelning, andra var på guidad rundvandring i kyrkor, en del lyssnade till seminarier om bland annat “olika sätt att dela evangeliet”, “lyssna till dem som inte har någon röst”. Några ur gruppen deltog på den workshop som leddes av Biskop Karin och Broder Sabino, prior i kommuniteten i Bose, med rubriken“ Why should we pray and how…?”.

“Magiskt att se tron leva i och bäras av tusentals”

När vi samlades tillsammans för lunch var vi alla tagna av det vi hade fått lyssna till och vara med om på förmiddagen. Efter lunch i solen samlas alla, omkring 3000 deltagare påTogether2023, i Basilika San Ginovanni för lovsång och bön med och för varandra.

Det var magiskt att med egna ögon få se den kristna tron leva i och bäras av alla tusentals av unga kristna världen över

Ebba Lindkvist 22 år från Lund

De flesta av den svenska gruppen gick sedan i samlad trupp tillsammans med övriga deltagare från basilikan till St Petersplatsen, en 6 km promenad som också symboliserade att vi går tillsammans “Walk together”. Det var en karavan av människor, där vi hade tid och möjlighet att prata med varandra och lära känna nya människor.

En händelserik dag, vackert och mäktigt att få komma tillsammans som Kristi Kropp och fylla Roms gator, better Together.

Ellinor Börjesson, 27 år från Öckerö

Fullmatat i ekumenikens och vänskapens tecken

Framme vid Vatikanstaten fylldes Sankt Petersplatsen av människor, unga som gamla, italienare och ditresta och från olika sammanhang och kyrkofamiljer. Vi var många som fick vara en och ta del av den ekumeniska bönevaka där påven Franciskus och representanter för olika kyrkor deltog. Tillsammans fick vi förenas i lovsång, bön på en mängd olika språk och i tystnad. Vi fick även ta del av vackra, kreativa och härliga inslag, av sång, drama och film och bevittna kyrkoledare från olika delar av världen sida vid sida inför Korset. Den ekumeniska bönevakan var också inledningen på Katolska kyrkans synod.

En fullmatad helg i ekumenikens och vänskapens tecken. Känner mig fylld av glädje och tacksamhet efter samtal, sång, skratt, gudstjänster, möten och böner. Mäktigt att få vara med när kyrkoledare från spridda kyrkotraditioner står vid varandras sida och tillsammans förmedlar Guds välsignelse. Det ger mig hopp i en tid då man hellre talar om splittring än enhet.

Victor Backlund 28 år från Knivsta

Helgen avslutades på topp med, gemenskap, lekar, sång och dans med värdförsamlingens ungdomar innan gudstjänsten på söndagsförmiddagen. Vi fick delta och bidra in i gudstjänsten, fira nattvard med församlingen och prisa Gud tillsammans. Efteråt fortsatte gemenskapen kring matborden där vi blev bjudna på buffé.

Sprängfullt hjärta och mängder av hopp

Efter en maxad helg, med många intryck, upplevelser, möten och känslor steg vi på bussen igen för att rulla tillbaka till Sverige. Våra eminenta busschaufförer Peter och Rolf körde oss tryggt fram på vägarna genom Europa och bjöd på både bra tips, historier och underhållning. Det var lika lång väg tillbaka till Sverige men också tacksamt att få fortsätta resan tillsammans. Det var gott att få börja processa och landa tillsammans med den svenska gruppen. Även om vi lämnade Rom, Together2023 och värdförsamlingen så finns nu många relationerna kvar, både i Rom och i Sverige. Från Skokloster var 32-åriga prästkandidaten i Uppsala Stift Jennifer De Waard med på resan.

En oförglömlig upplevelse. Jag kliver av bussen med sprängfullt hjärta och mängder av hopp. Jag bär med mig så mycket fint, men något jag håller lite extra kärt är alla nyfikna blickar på och varma leenden mot våra kvinnliga präster. Man ville fotas med dem, prata med dem och krama om dem. Så vackert!

Jennifer de Waard, 32 år från Uppsala

Tänk att jag får vara med! Tanken drabbade mig flera gånger: i mötet med den italienska gästfriheten i den lokala församlingen, på Petersplatsen, på bussen. Tacksamhet och glädje präglade resan för min del – och jag är särskilt glad över den Kristusdoft som vilade över resan. Enheten kändes inte så främmande som den vanligtvis gör, inte när världens kyrkoledare står sida vid sida inför Korset och i välsignelsen.

Catharina Carlsson, 34 år från Strängnäs

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Fortsätt läsa mer från oss