Together 2023 är en ekumenisk konferens från fredag 29 september till söndag 1 oktober 2023. Lördagen den 30 september kommer det vara en bönevaka i Rom med närvaro av påven Franciskus och representanter för olika kyrkor, för att förena oss i lovsång och tystnad och genom att lyssna till Ordet. Unga människor i åldrarna 18 till 35 från hela Europa, från alla kyrkliga bakgrunder, är inbjudna från fredag kväll till söndag eftermiddag. 

Från onsdagen 27 september till tisdagen 3 oktober inbjuder Sveriges kristna råd till en ekumenisk resa till Rom. Vi arrangerar en bussresa som tar oss fram och tillbaka till Rom och där vi på plats tar del av konferensen Together 2023.  

Unga människor från olika delar av världen kommer att samlas för att förenas i bön och till gudstjänster. Under helgen kommer bland annat påve Franciskus leda en ekumenisk bön på Petersplatsen. Helgen kommer till exempel innehålla workshops och samtal med människor från olika kyrkliga sammanhang och samfund och det blir ett tillfälle att lära känna den breda ekumeniken. 

Du kan läsa mer om evenemanget på Together 2023s hemsida: Together – Gathering of God’s People (together2023.net) 

Även från Sverige kommer deltagare från den breda kyrkligheten, bland annat ska Uppsala stifts biskop Karin Johannesson, Svenska kyrkan, med ner till Rom. Så här säger hon om varför det är en god idé att följa med: 

”Bröderna i Taizé har länge lyssnat till den längtan efter en fördjupad och helande gemenskap som många unga människor bär på. Genom samlingen för Guds folk i Rom vill de erbjuda ett utrymme för ung ekumenik i frimodig dialog med oss biskopar och andra kyrkliga ledare. Vi vet att ovanligt många biskopar kommer att vara på plats i Rom eftersom den romersk-katolska kyrkans biskopssynod inleds strax därpå. För ekumeniken i vårt land är det väldigt betydelsefullt att vi också blir en grupp som reser dit tillsammans från Sverige. Det vi kommer att få vara med om i Rom – och på resan dit och hem igen – tror jag kommer att ge ringar på vattnet i årtionden framöver. Ekumenik handlar om relationer och en gemensam resa bär ofta frukt i fördjupad vänskap och helande gemenskap. Vi får ta del av det vi längtar efter och hoppas på redan under färden.” 

När? Från onsdagen 27 september till tisdagen 3 oktober 2023. 

Var? Rom. 

För vem? För dig som har fyllt 18 år och upp till 35 år. 
Personer mellan 18 och 35 år erbjuds boende hos olika kyrkor runt om i Rom. 
Personer över 35 år får boka eget boende.  Här kan du läsa mer på hemsidan om upplägget för dig som är över 35 år: https://together2023.net/info-page/how-can-i-register/

Anmälan: 
Resan ner till Rom består av två delar. Dels själva resan till Rom och dels själva eventet på plats. Resan till Rom arrangerar SKR.
Anmälan är nu stängd.

Resan: 
Bussen avgår tidigt på onsdagsmorgonen den 27/9 från Stockholm, det kommer vara möjligt för ombordstigning längs vägen, det skulle kunna vara i städer som exempelvis Linköping/Jönköping, Helsingborg/Malmö. 

Det kommer bli långa dagar i buss och vi räknar med att stanna en natt på vägen ned och sova på hotell. Vi kommer fram till Rom fredagen den 29/9 och åker ifrån Rom kl 15 söndagen 1/10, sover på vägen hem och är framme i Stockholm sent tisdagen den 3/10. Såklart kan vi lämna av personer där vi har hämtat upp.  

Kostnad:  
I samband med att vi håller på att boka boende, buss och liknande samtidigt som vi söker olika finansieringsmöjligheter så är det svårt att ge ett exakt pris i nuläget. Men det kan landa på ca 3500kr + lunch/middag på resan fram och tillbaka. Då ingår bussresan, försäkring, boende på vägen, anmälningsavgiften till konferensen (och boende för de i Rom mellan 18–35 år), frukost i Rom och lunch på lördagen.  

Rom: 
När vi gör en gemensam gruppanmälan kommer vi få bo tillsammans väl på plats i Rom. I Rom så är det eventet Together2023 som anordnar mat, boende och program. Du kan läsa mer om eventet på deras hemsida Together – Gathering of God’s People (together2023.net). För inresa i Italien behöver man kunna legitimera sig ifall det krävs, giltiga handlingar är nationellt id eller pass (ej körkort). 
På Sweden Abroad kan du läsa mer information Inför resan – Sweden Abroad 

Boende: 
Boende kommer innebära luftmadrass på golv. Så du behöver packa med dig luftmadrass, sovsäck och kudde. Together 2023 anordnar bara boende till unga vuxna, de som är mellan 18–35 år. Du som är över 35 år behöver anordna eget boende väl på plats i Rom. Var exakt vi kommer att bo kommer arrangörerna att meddela runt mitten av augusti.  
 
Mat och allergier: 
Notis från arrangörerna på plats i Rom är att det kommer att vara ganska begränsat med måltidsalternativ, men man kommer att sträva efter vegetarisk lågallergenmat. Glutenfritt är inte vanligt i Italien. Uppmuntran från arrangörerna är att för de som har allergier så kan det vara bra att de tar med/fixar mat de vet att de kan äta. 

Har du frågor eller funderingar? 
Vänligen maila till ruthelisabeth.bruunborjesson@skr.org 


Mer info om SKR och Ung ekumenik

Sveriges kristna råd är en ekumenisk mötesplats och samlande kraft för kyrkorna i Sverige. Allt Sveriges kristna råd är och gör bygger på den kristna enhetstanken. Ung ekumenik är ett projekt som sträcker sig fram till 2025 och som syftar till att få unga från olika kyrkliga sammanhang att närma sig varandra för att verka för stadens bästa.

Fortsätt läsa mer från oss