Flyer-Helig-fred-illustration

Under veckan arrangeras en mängd olika aktiviteter över hela Sverige – från solidaritetsmässa i Hörby till retreat i Östersund, radiogudstjänst från Fryshuset i Stockholm och Ekumeniska rådet i Västerås bjuder bland annat in till fest med 22 internationella kockar.

– Vi har tagit emot massor med materialbeställningar och engagemanget verkar vara stort över hela landet. Och det är ju just där, i människors vardag, som det händer, som Globala veckan äger rum! säger Maria Bäcklund, koordinator för Kyrkornas globala vecka på Sveriges kristna råd.

Religion och konflikt betyder inte bara extremism och våld. Aktuell forskning visar att religion sällan är den största eller enda anledningen till konflikt, liksom att religionsdialog spelar en viktig roll i fredsprocesser. Med tron som drivkraft kan människor skapa fred idag, och det finns många förebilder.

Till exempel i Liberia där Christian Women’s Peace Initiative tillsammans med muslimska kvinnor bokstavligen stängde in männen i förhandlingsrummet tills fredsavtalet var påskrivet. Initiativtagaren Leymah Gbowee fick Nobels fredspris 2011.

– Historien är full av heliga krig och nu vill vi visa att kyrkor och andra samfund kan skapa helig fred, säger Maria Bäcklund.

americo

En internationell gäst har bjudits in till veckan. Kristna fredsrörelsen jobbar med att skydda utsatta människorättsaktivister som jobbar för fred och rättvisa i bland annat Colombia. Ledaren för organisationen Cocomopoca som jobbar för afrocolombianers rätt till sin mark, Américo Mosquera, gästar Sverige innan och under veckan. Han vittnar om vikten av internationellt solidaritetsarbete för att skapa utrymme och trygghet för fredsarbete bland utsatta människor.

Läs mer om Globala veckan: www.globalaveckan.se

 

 

 

Fortsätt läsa mer från oss