Idag är det sista fredagen i Ramadan och tiotusentals palestinier förväntas försöka ta sig till Jerusalem för att be i al-Aqsa-moskén, en av islams allra heligaste platser. Förra fredagen försökte tiotusentals människor ta sig från Västbanken till Jerusalem. Enda vägen dit är genom någon av de militära vägspärrar som kontrolleras av israelisk militär och polis. På flera ställen utbröt kaos och panik och de flesta tvingades vända om. Svenska ekumeniska följeslagare (civila fredsobservatörer) finns närvarande vid dessa vägspärrar.

Det finns möjlighet att få direktrapport på telefon om stämningsläget från de svenskar som är på plats vid de större vägspärrarna;
Leif Dahlin — 66 år. Pensionerad präst från Göteborg. Placerad i Betlehem.
Michaela Hoff — 31 år. Magister i kris- och konflikthantering, från Helsingborg. Placerad i Betlehem
Jenny Oskarsson — 30 år. Pol.mag. från Halmstad. Placerad i Jerusalem.

Svenskarna är en del av Ekumeniska följeslagarprogrammet i Palestina och Israel(EAPPI). Det är ett internationellt projekt, där den svenska delen finansieras av SIDA. Sveriges Kristna Råd administrerar programmet. Det stöds av flera organisationer, till exempel Svenska kyrkan, Diakonia och Kristna Fredsrörelsen. Sedan starten 2002 har närmare 150 svenskar slagit följe på vägen mot en rättvis fred.  Bilder på Leif, Michaela och Jenny, samt mer information om Ekumeniska följeslagarprogrammet finns på hemsidan. Bildmaterial från de aktuella platserna kan erbjudas.

Fortsätt läsa mer från oss