ljusgudstjänst sundsvall

Hur mycket nätverkande orkar vi med – och vad händer om vi inte gör det?

Tanken slår mig efter en dag av möten med olika aktörer på godhetens sida. Jag hänförs av bra idéer, inspirerande hängivenhet och känner i hela kroppen hur otroligt gärna jag vill vara med och förändra världen. Ja, inte bara förändra, jag vill förbättra! Mer Guds rike i världen, liksom. Mer fred, rättvisa och miljö. Mer människovärde, religionsfrihet, försoning, rätt till tro…

Dagen i dag, när jag skriver, är en vecka efter Sveriges kristna råds årsmöte (se bild ovan). Fyra dagar efter det att jag representerade SKR vid Jesusmanifestationen, som samlade tusentals människor. Ett par dagar efter det att media började rapportera om bilbränder i Husby.

Jag drömmer om att stärka olika ”godhetsorganisationer” genom tydligare samverkan. Tillsammans är vi väldigt många. Tillsammans borde vi kunna vara hur starka som helst. Frågan är liksom mest – hur går det till? Hur lägger vi våra förmågor och resurser till varandra på ett bra och kreativt sätt? Hur organiserar vi godheten – tillsammans? Jag tror vi behöver – jag behöver – erkänna att vi har skapat en ganska krånglig värld men många olika kanaler som ibland vill ungefär samma sak. Och det finns en risk att vi konkurrerar med varandra – om våra medlemmars tid, ibland plånböcker och om vem som får ”sätta upp sin flagga” var.

Ekumenik – hela den bebodda världen, Guds ”hushåll” är en angelägen fråga för hela mänskligheten. Måtte Sveriges kristna råd vara just vad det är menat att vara; kyrkorna tillsammans, där vi stärker varandra och nätverkar gott och bra.

Jag skriver inte mer idag. För nu vill jag åka till Husby bara för att se vad som är sant och inte. Vad som egentligen händer i en av Stockholms förorter. Där människor bor och lever, och just nu lider.

/Karin Wiborn

Fortsätt läsa mer från oss