Kyrkoledare mötte politiker i Almedalen. Foto: Mikael Stjernberg.
Kyrkoledare mötte politiker i Almedalen. Foto: Mikael Stjernberg.

Almedalen är fantastiskt på många sätt. I en massa seminarier samtalar man om allt mellan himmel och jord. I mingel knyts kontakter, förstärkts relationer, kläcks idéer och planeras för gemensamma insatser. Igår genomförde Sveriges kristna råd seminariet ”Vilket värde har en människa på flykt?”. Du kan läsa mer om seminariet här: länk.

Jag har skrivit mycket under våren här på bloggen om den nya flyktinglagen. I vårt seminarium liksom i Studio Ett fick migrationsministern Morgan Johansson förklara varför lagen anses som nödvändig. Jag har fortfarande förståelse för att regeringen var tvungen att ingripa i höstas i en situation där man höll på att tappa kontrollen. Men visst kan man tycka att situationen nu är annorlunda: färre människor kommer.

Och talet om ”andrum” eller ”systemkollaps” hoppas jag att vi slipper höra mer, jag tycker det är ovärdigt i jämförelse med flyktingarnas situation. Min uppmaning till våra politiker: Glöm inte tala om värderingarna när ni förklarar varför ni stödjer den tillfälliga migrationslagen!

Samtal om migration i Studio Ett.
Samtal om migration i Studio Ett.

Ni säger att ni stod inför ett etiskt dilemma. Javisst var det så. Och visst är det så fortfarande. Men säg tydligare att lagen egentligen bryter mot våra grundläggande värderingar inkl barnkonventionen. Men att ni gjorde ett val: stabilisera situationen fick gå före att hålla fast vid barnkonventionen. Det var ju därför som ni gjorde lagen tillfällig. För egentligen vill ni ju stå för grundläggande värderingar. Fortsätt att förklara vilka de är och varför de är viktiga. Påverka opinionen åt rätt håll!

Min oro är att vår hårdare praxis också ska påverka svenskarnas övertygelser om generositet och öppenhet för människor på flykt. Att vi vänjer oss vid en situation som vi egentligen inte vill ha. Att de grundläggande värderingar som vårt samhälle vilar på tappas bort. Så, var tydliga! Jag tror att många förstår att ni egentligen inte ville det som hände. Och att ni är ärliga med att lagen kommer att ändras så fort ni anser det möjligt.

Med denna appell avslutas vårens bloggande. Vi återkommer i slutet av augusti. Karin, Olle och jag önskar er alla, politiker och andra, en underbar sommar med fina möten med allt det goda som finns i den värld som Gud älskar. Och blir det inte så, att ni ska få kraft att klara av de utmaningar som ni ställs inför.

Sommarens bön är densamma som vi brukar be, tillsammans med människor runt om i världen:
Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och mänsklig värdighet!

Björn Cedersjö (4)
/Björn Cedersjö

Fortsätt läsa mer från oss