Ringmur Gotland Almedalen

På måndagen inbjuder Kyrkornas globala vecka till ett ekologiskt lunchseminarium. Då presenteras det nya materialet inför årets vecka i november med temat ”Jord att leva på – Mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas spår” genom samtal, tipsrunda, tal av Sveriges kristna råds generalsekreterare Karin Wiborn och sång av Stockholms Amnestykör.

I samverkan med Equmeniakyrkan, Svenska kyrkan och studieförbundet Bilda arrangeras på tisdagen ett seminarium om hur vi kan motverka könsbaserat våld. Det könsbaserade våldet eskalerar, inte minst i krigs- och konfliktdrabbade områden där våldtäkter används som vapen. Våldtäkterna ökar även i Sverige där undersökningar visat att det sker drygt 100 våldtäkter varje dag.

Onsdagen går i interreligiöst tema med tre olika samlingar. På förmiddagen hålls seminariet ”Religion och våld – om att ”vägra hata” – i spåren av Charlie Hebdo” som sker i samverkan med ”(G) som i Gud”. Medverkar gör bland annat Sven Bernhard Fast, biskop, Visby stift, Mustafa Tumturk, Sveriges muslimska råd, Eli Göndör, religionshistoriker samt Karin Wiborn. På eftermiddagen sker en uppföljning av vinterns manifestation ”Vägra hata” genom ett seminarium i Domkyrkan. Medverkar gör bland annat biskop Per Eckerdal, Svenska kyrkan och Ingrid Lomfors, Judiska Centralrådet. Direkt efter samlingen i Domkyrkan arrangerar ett flertal organisationer ett aktivistmingel med rubriken ”Tron som drivkraft i hållbar aktivism”.

Fortsätt läsa mer från oss