Det var på inbjudan av statsminister Stefan Löfvén som Karin Wiborn, tillsammans med Ingrid Lomfors, generalsekreterare i Judiska centralrådet och Elvir Gigovic, ordförande i Sveriges muslimska råd, deltog vid måndagkvällens manifestation på Gunnar Nu Hansens Plads i Köpenhamn.

Den svenska regeringen representerades förutom av statsministern också av inrikesminister Anders Ygerman.

Omkring 40 000 människor samlades för att delta i minneshögtiden och för att tillsammans manifestera mot helgens attacker där två personer dödades.
Danmarks statsminister Helle Thorning Schmidt höll tal där hon uttryckte, ”Danmark samlar sig över politiska religiösa gränser, vi visar motstånd mot våld och hat. Judar, muslimer och kristna står skuldra vid skuldra”.

– Det var en stark känsla att ta emot dessa ord tillsammans med representanter för Sveriges muslimska råd och judiska centralrådet, när vi bokstavligen stod i kylan skuldra vid skuldra, säger Karin Wiborn.

Religionerna i Sverige har genom samverkan i Sveriges interreligiösa råd och i den aktuella manifestationen Vägra hata! enats om att ta avstånd från hat och våld med religionens förtecken. Tillsammans vill man lyfta fram religionernas möjlighet att bidra till utveckling i Sverige och världen.

Arbetet för att stärka Sveriges interreligiösa råd fortskrider bland annat genom att skapa en handlingsplan som grund till en ansökan om bidrag för att finansiera rådet.

– Det är nödvändigt med samverkan mellan religioner som ett svar mot terrorism och rädsla, betonar Karin Wiborn. Om vi utgår från att vägra hata växer en vänskap fram som gör det möjligt att stå skuldra vid skuldra.

Fortsätt läsa mer från oss