Arturo Mari - målning av Beatrice Pardo.
Målning av Beatrice Pardo.

På Petersplatsen kommer många svenskar att samlas. Att en svensk person helgonförklaras är mycket ovanligt, senast det hände var 1391 då heliga Birgitta kanoniserades av påve Bonifatius IX.

Stockholms katolska stift organiserar en vallfärd till Rom med runt 250 pilgrimer från hela Sverige som deltar i det officiella programmet kring helgonförklaringen arrangerat av Birgittasystrarna.

På plats i Rom finns flera ekumeniska representanter från Sverige, däribland Sveriges kristna råds generalsekreterare Karin Wiborn, biskop Anders Arborelius, ärkebiskop Antje Jackelén och kyrkoledare Lasse Svensson. Det kommer även att finnas representanter från Herrljunga kommun där Elisabeth Hesselblad föddes. Kulturminister Alice Bah-Kuhnke kommer att vara på plats som en del av den officiella svenska delegationen. Även en grupp med släktingar till Elisabeth Hesselblad kommer att närvara vid helgonförklaringen.

Helgonförklaringsmässan kommer att sändas på SVT2 klockan 10:30 på söndagen i en direktsändning från Petersplatsen med påve Franciskus.

Maria Elisabeth Hesselblad föddes i Fåglavik den 4 juni 1870. Som 18-åring emigrerade hon till USA där hon arbetade som sjuksköterska och engagerade sig för socialt utsatta i New York. 1902 konverterade hon till katolicismen och året därpå flyttade hon till Rom.

1911 grundade Elisabeth Hesselblad Birgittinorden, Ordo SS Salvatoris S. Brigidae, Vår Frälsares Orden, som också kallas Birgittasystrarna från Rom. Orden kom att bli en modern gren på den klosterrörelse som heliga Birgitta lade grunden till på 1300-talet. Idag finns den representerad i 19 länder, däribland Sverige med kloster i Djursholm och Falun.

Under andra världskriget gömde Elisabeth Hesselblad judar i klostret på Piazza Farnese i Rom. Detta har lett till att hon postumt har tilldelats utmärkelsen ”rättfärdig bland folken” av staten Israel.

Elisabeth Hesselblad dog i Rom den 24 april 1957.

Fortsätt läsa mer från oss