Från norr till söder arrangerar kyrkor och organisationer aktiviteter under Kyrkornas globala vecka.

I Älvsbyn blir det en fortbildningsdag kring hur man kan fira gudstjänst med kristna från olika kulturer. I Östersund firas en ekumenisk gudstjänst med rubriken ”Vägen ut i det okända”. I Linköping hålls en diskussionskväll under rubriken ”Alla är välkomna?!” och i Kristianstad en ekumenisk temakväll.

-Många kyrkor och församlingar kryllar av riktiga hjältar som jobbar med migrationsfrågor varje dag, året runt. Kyrkornas globala vecka är till för att sätta särskilt fokus på allt detta goda arbete, säger Johanna Olaison som är koordinator för Kyrkornas globala vecka.

Ett av många förslag på aktiviteter under veckan är att medverka i kampanjen ”Bered plats!”. I den uppmuntras människor att i sina sammanhang söka kunskap, reflektera och agera för ett välkomnande samhälle och en välkomnande kyrka. Symbolen för ”Bered plats!” är den tomma stolen som visar ”här finns det plats”. Redan har två tomma stolar placerats utanför rådhuset i Örebro för att uppmärksamma kampanjen och i Östersund planeras till exempel en Jesusdojo om att bereda plats för nya människor i sitt liv.
-Det här är två utmärkta sätt att vara med och bereda plats! säger Johanna Olaison.

Kyrkornas globala vecka pågår mellan 18-25 november och arrangeras av Sveriges kristna råd och Svenska missionrådet tillsammans med Diakonia, Kristna fredsrörelsen, Life & Peace Institute, PMU, Sensus Studieförbund, Studieförbundet Bilda, Svenska Kyrkans Unga och Sveriges Ekumeniska Kvinnoråd.

Läs mer om: Kyrkornas globala vecka

Fortsätt läsa mer från oss