I ett brev till utrikesminister Carl Bildt vill Sveriges Kristna råd (SKR) och Svenska missionsrådet (SMR) uppmärksamma regeringen på den svåra situationen för de många kristna i Indien. Tidigare har våldet vid upprepade tillfällen riktats mot muslimer, skriver de båda organisationerna. Idag befinner sig tiotusentals kristna på flykt, hundratals har skadats och ett femtiotal har förlorat sina liv i lokalt och organiserat våld.   Ett flertal av Sveriges Kristna Råds och Svenska missionsrådets medlemskyrkor och medlemsorganisationer har nära relationer till systerkyrkor och organisationer i de delstater i Indien som nu påverkas av våldsamheter. Vi delar deras sorg och förtvivlan inför förlorade liv och förstörda samhällen, skriver SKR och SMR i brevet.

Kvinnor är värst drabbade. De kristna och andra minoriteter som förföljs är framför allt daliter eller adivasier — fattiga och socialt utsatta i det indiska samhället. De lever sedan länge med en konflikt som handlar om makt och resursfördelning mellan rika och fattiga. I denna konflikt har nu religionstillhörigheten blivit ytterligare en komponent.

Under senare år har intoleransen mot religiösa minoriteter ökat och blivit en nyckelfaktor i samhällskonflikter. Tyvärr har vissa politiska krafter, myndigheter och aktörer inom rättsväsendet bidragit till denna trend. Flera delstater har antagit lagstiftning som begränsar religionsfriheten, och lokalt och organiserat våld pågår öppet utan att polis och myndigheter ingriper.

SKR och SMR vill uppmana den svenska regeringen och Europeiska Unionen att noga följa utvecklingen i Indien och att i dialog med den indiska regeringen hävda vikten av myndigheternas stöd för de universellt erkända mänskliga rättigheterna, hävda vikten av myndigheternas stöd för att flyktingar ska kunna återvända till sina egna byar och där kunna få skydd, samt stöd till återuppbyggnad av förstörda hem, sociala verksamheter och affärsverksamheter, hävda vikten av att den konstitutionella rätten till religionsfrihet genomsyrar lagstiftningen även på delstatsnivå och att den får effekt genom reellt skydd av människors liv, samt uppmuntra till samarbete med det civila samhället, religiösa organisationer och minoritetsorganisationer samt politiska partier kring initiativ till försoning och fred i påverkade områden

Slutligen poängterar organisationerna religionens betydelse i politisk, demokratisk och social utveckling. Tyvärr är situationen i Indien en del i en bredare trend i Östeuropa, Centralasien och Asien där religionen politiseras och religionsfriheten begränsas. Det är av stor vikt att regeringen genom UD och Sida noga följer och agerar i religionsfrihetsfrågor på bred front, menar man.

Brevet är undertecknat av generalsekreterarna Sven-Bernhard Fast och Eva Christina Nilsson på uppdrag av presidierna i de båda organisationerna.

Fortsätt läsa mer från oss