2023 års krigsmaterielutredning har på regeringens uppdrag sett över regelverket för tillverkning, tillhandahållande och utförsel av krigsmateriel, i ljuset av ett svenskt medlemskap i Nato, samt i ett förändrat säkerhetspolitiskt läge. Uppdraget har även haft i syfte att åstadkomma ett modernt, effektivt och ändamålsenligt regelverk för exportkontroll av krigsmateriel.  Sveriges kristna råd fanns med på listan över remissinstanser. Nedan följer vårt svar.

Sveriges kristna råds medlemskyrkor har sedan länge ett stort engagemang i frågor om vapenhandel. Nära relationer med kyrkor i länder dit svenska vapen exporteras, som till exempel Sydafrika, har spelat en viktig roll. I många konfliktregioner är konventionella vapen lättillgängliga och riskerar att användas inte bara i krigstider utan också i samband med våld i hemmet och kränkningar av mänskliga rättigheter. Kyrkornas globala nätverk vittnar om erfarenheter av att säkerheten inte ökar med fler vapen. Sveriges kristna råd har även återkommande förordat en svensk underskrift av FN:s konvention om kärnvapenförbud. 

Ett samhälle där svärd smids till plogbillar

I de kristna kyrkornas teologi  står den sårade jorden liksom den sårbara människan i centrum. Teologiskt utmanas kyrkorna av de gammaltestamentliga profeterna (till exemepel Jesaja 2:4 och Sakarja 9:10) som formulerar visionen av ett samhälle där svärd smids till plogbillar och där vapenmakten spelat ut sin roll. Jesus ickevåldsbudskap är tydligt: vi uppmanas att älska våra fiender (till exempel Matteus 5:44, Lukas 6:27). Den andliga traditionen som vi står i vittnar om att fred är vägen till fred. Sveriges kristna råd har följaktligen granskat den framlagda utredningen utifrån kyrkornas kallelse att bygga fred och verka för nedrustning, även i ett försvårat säkerhetspolitiskt läge.

Säkerhetspolitiska läget oroar och bedrövar

Det aktuella säkerhetspolitiska läget är allvarligt och medlemskyrkorna i Sveriges kristna råd är högst oroade och mycket bedrövade över Rysslands brutala angreppskrig mot Ukraina, den allvarliga situationen i Mellanöstern, det uppskruvade tonläget i internationell politik och det ökande antalet väpnade konflikter och dess konsekvenser. Alltmer skjutvapenvåld i Sverige är också en fråga som väcker oro och engagemang i medlemskyrkorna.

Värna den restriktiva grundhållningen

Sveriges kristna råd förstår många av förslagen i SOU 2024:77 som ett svar på åtaganden som Sveriges medlemskap i försvarsalliansen Nato innebär. Sveriges kristna råd vill samtidigt påminna om att ökad vapenhandel sällan är svaret på samtidens utmaningar och att alla medlemsstater i Nato inte är stabila demokratier. En fortsatt effektiv exportkontroll av krigsmateriel som bygger på en samlad helhetsbedömning, även till andra Nato-länder, är viktigt för att värna den restriktiva grundhållningen i svensk vapenexport.  

Får inte underminera de globala målen

Sveriges kristna råd vill också påminna om att vapenproduktion och stärkt militär förmåga innebär en ökad påverkan på klimat och natur och minskade resurser till exempelvis fattigdomsbekämpning och förebyggande av konflikter. När konflikter hanteras med vapen är kvinnor och barn extra utsatta. Det är viktigt att det försvårade säkerhetspolitiska läget inte underminerar arbetet med de globala målen i Agenda 2030.

Sveriges kristna råds yttrande

  • Sveriges kristna råd anser att Sveriges regelverk kring krigsmaterielexport fortsatt ska vara restriktivt. Sveriges kristna råd vill understryka betydelsen av att en helhetsbedömning alltid tillämpas även vid exportkontrollärenden som avser andra Natoländer.  
  • Sveriges kristna råd betonar att de ovillkorliga hinder som ställs upp i regelverket för exportkontroll – det vill säga, om ett tillstånd skulle strida mot en internationell överenskommelse som Sverige har biträtt, ett beslut av FN:s säkerhetsråd, OSSE eller EU – måste utgöra absoluta hinder för att bevilja ett tillstånd, oavsett alliansförhållanden.
  • Sveriges kristna råd ser risker med en svensk anslutning till det europeiska samarbetsavtalet ”Agreement Concerning Export Controls in the Field of Defence”. Detta mot bakgrund av att det kan medföra att de helhetsbedömningar som kännetecknar den svenska exportkontrollen inte tillämpas när någon annan stat ansvarar för exportkontrollen i gemensamma krigsmaterielprojekt.
  • Sveriges kristna råd tillstyrker utredningens förslag att civil skjutvapenproduktion ska regleras i vapenlagen och att illegal tillverkning av skjutvapen kriminaliseras redan på förstadiet.

*Foto från Försvarsmakten: Jas 39 Gripen.

Fortsätt läsa mer från oss