Regeringen har sett över delar av regelverket som är kopplat till återvändande för den som nekats tillstånd att vistas i Sverige och har ett beslut om avvisning eller utvisning. Utredningen skulle även föreslå ”åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten”, liksom göra en ”översyn av regelverket för inre utlänningskontroller”. Sveriges kristna råd svarat på remissen i ett spontanyttrande, eftersom vi, trots att vi uttryckligen bett om att få vara med, inte hade tagits med.

Kyrkorna i Sveriges kristna råd är starkt engagerat i frågor som berör migration och flyktingfrågor. Omsorg om människor på flykt är en central del av den kristna tron. Bibeln är full av uppmaningar att ta hand om ”främlingen och invandraren”. Vi har direktkontakt med systerkyrkor i de länder där våldsamheter eller naturkatastrofer tvingar människor att lämna och tillsammans med andra goda krafter stöttar vi humanitära hjälpinsatser under själva flykten.

I den svenska kontexten är kyrkornas arbete bland flyktingar och nyanlända omfattande och väletablerat. För att tillvarata de erfarenheter och perspektiv som kyrkorna kan bidra med ser vi det som meningsfullt att lämna ett yttrande på den aktuella utredningen . Eftersom vi inte togs med i denna har vi har bett om att bli inkluderade framöver i liknande remisser.

Svar om stärkt återvändandeverksamhet

Anmälningsplikt förstärker skuggsamhället

Sveriges kristna råd konstaterar att Sverige har en reglerad invandring och att staten därför har ett legitimt intresse av att kunna verkställa avlägsnandebeslut. Men utifrån kyrkornas stora erfarenhet av kontakt med människor i papperslöshet ifrågasätter vi att ett införande av informationsplikt skulle ge den effekt som regeringen eftersträvar.

Det är redan idag svårt att vistas i Sverige utan uppehållstillstånd. Ändå väljer många att stanna kvar, trots utsattheten för särskilt kvinnor och barn. Vår uppfattning är att en informationsplikt skulle leda till att fler människor väljer bort kontakt med myndigheter, även med dem som inte omfattas av informationsplikt. De kommer att ha svårt att göra skillnad på vilka instanser som omfattas av informationsplikt och inte. Eftersom de inte heller skulle våga lita på att anmälan inte sker ändå, skulle anmälningsplikten innebära ett hårt slag mot den sociala tilliten.

Rapporter från Tyskland och i Storbritannien, där liknande lagstiftning finns, visar att rapporteringsskyldigheten lett till misstro mot det offentliga och att människor som vistas i länderna utan tillstånd hamnat i än mer utsatthet. Det stämmer överens med Sveriges kristna råds erfarenheter och vår uppfattning är att en anmälningsplikt inte skulle till leda till ökat återvändande utan riskerar att förstärka skuggsamhället och utsattheten.

Undanta Skatteverket vid registrering av födslar

Vi välkomnar utredningens bedömning att hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst inte ska omfattas av informationsplikten. Tillsammans med många andra aktörer har vi framfört att det skulle leda till orimliga konsekvenser för redan utsatta människor.

Enligt FN:s Barnkonvention har barn rätt till sin identitet, i det ingår vilka barnets föräldrar är. Barnet ska också registreras direkt vid födelsen (se art. 7 och 8) och FN uppmanar konventionsstaterna att ta bort juridiska och praktiska hinder för registrering vid födseln. Dessutom uppmanar FN dem som skrivit på konventionen att förbjuda sjukvårdsinrättningar, och de som ansvar för registrering, att lämna ut uppgifter till migrationsmyndigheter.

Barn som inte registreras vid födelsen riskerar att få svårare att få sina rättigheter tillgodosedda. De löper också högre risk för att bli statslösa. Kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, vilket inkluderar rätt till mödra- och förlossningsvård, är erkänd i ett flertal internationella konventioner.

Vi anser därför att även Skatteverket ska undantas informationsplikten när det gäller registrering vid ett barns födelse. Vi ser en risk att blivande föräldrar, som vistas i landet utan uppehållstillstånd, inte vågar söka sig till hälso- och sjukvården för att föda barn annars, vilket kan medföra risker för både mor och barn vid en förlossning.

Svar om utlänningskontroll

Vi avstyrker lagförslaget att en provtagning ska kunna genomföras med tvång för att verkställa ett avlägsnandebeslut, men håller med om att det måste regleras i lag. Individens personliga och kroppsliga integritet måste väga tungt och stå i proportionalitet vid bedömningen. Till skillnad från andra tvångsåtgärder, exempelvis vid tvångsvård, är detta inte för individens bästa eller för att skydda samhället mot smittsamma sjukdomar. Det handlar istället om huruvida ett avlägsnande kan verkställas eller inte. Provtagning med tvång som ett verktyg för migrationskontroll väcker svåra etiska frågor och vi anser att utredningen behöver kompletteras med en fördjupad etisk analys.

Skulle möjlighet till provtagning med tvång ändå införas anser Sveriges kristna råd att den nedre åldersgränsen bör vara 18 år. Dessutom behöver det stå i proportion till det enskilda fallet med ett förtydligande kring vilka faktorer som behöver tas i beaktning.

Fortsätt läsa mer från oss