Karin Wiborns brev till Anders Arborelius, biskop Stockholms katolska stift:

Biskop Anders,

I slutet av förra veckan publicerades ett uttalande, signerat av bland annat oss två. Sveriges Interreligiösa råd gjorde ett uttalande till stöd för religionsfrihet och mot kränkning av kyrkorum, av det heliga. I torsdags attackerades mässan i S.t Eriks domkyrka i centrala Stockholm av kvinnliga aktivister som tog av sig på överkroppen. Deras vilja och syfte var att påverka och förändra världen.

Gudstjänstbesökarna kände sig kränkta av att bli avbrutna mitt under mässan på detta sätt. Jag tycker det är bra att människor vill påverka och uttrycka sin vilja, men känner en oerhörd sorg när viljan tar sig kränkande uttryck och därmed stänger all möjlig väg för en positiv dialog och samtal. Ni har blivit felaktigt utsatta för en samhällskritik som inte hör hemma i er mässa.  Dessutom upplever jag uttrycket som kränkande såväl för gudstjänstens helighet som för människokroppen.

Våra kyrkors öppna dörrar ska inte utnyttjas för övergrepp. När en protestaktion sker under församlingens mässa skapar det en stor sorg. Kyrkan är ett heligt rum där Gud är närvarande.

Många söker sig regelbundet till landets kyrkor för en stunds bön eller andhämtning. Därför gör det särskilt ont att se en kyrka vanhelgas och utnyttjas för andra syften.

Vi värnar kyrkans öppenhet. Vi tar med er församling i våra förböner.

Fridshälsningar

Karin Wiborn
Generalsekreterare, Sveriges kristna råd

Se brevet i sin helhet (PDF)

Brev till Anders Arborelius

Fortsätt läsa mer från oss