En kaka (på engelska ”cookie”) är en liten textfil som lagras på din dator och innehåller information. Det finns två typer av kakor:
Den ena typen sparar en fil som ligger kvar på din dator. Filen kan användas tex för att du som besökare lättare ska kunna använda webbplatsen utifrån dina önskemål och intressen.
Den andra typen kallas sessionskaka (på engelska ”session cookie”). Under tiden som du är inne på webbplatsen lagras den temporärt i din dators minne. Dessa sessionskakor försvinner när du stänger din webbläsare. Ingen personlig information så som e-post eller namn sparas.

På skr.org används den första typen av kaka.

Välj bort kakor

Om du som besökare inte accepterar att vi använder kakor kan du stänga av funktionen via din webbläsares inställningar. Du kan också ställa in webbläsaren så att du får en varning varje gång webbplatsen försöker spara en kaka på din dator.
Om du inte önskar att kakor lagras på din dator kan du stänga av även den funktionen i din webbläsares inställningar. Då kommer inga kakor att lagras.
Allmän information om kakor och lagen om elektronisk kommunikation finns på Post- och telestyrelsens webbplats.

Google Analytics

Skr.org använder Google Analytics, ett analysverktyg för webbstatistik, för att få en bild av hur besökare använder webbplatsen. Nedan följer en lista med de kakor som skapas:
_ga
Denna kaka används för att särskilja unika besökare genom att tilldela dem ett slumpmässigt genererat nummer som ”besöksidentifierare”. Kakan är inkluderad på varje sida på webbplatsen och används för att räkna ut antalet besökare, session och kampanjdata för de analytiska rapporterna.

_gat
Denna kaka används för att styrka hastigheten av begäran. Detta begränsar insamlingen av data på webbplatser med hög trafik. Den löper ut efter 10 minuter.

Den information som skapas av dessa kakor kommer att vidarebefordras till och lagras av Google på servrar i USA. Information används i syfte för att utvärdera besöksstatistiken. Med hjälp av statistiken kan vi använda rapporter, utvärdera dessa och förbättra innehåll, navigering och struktur på webbplatsen.
Google kan också överföra denna information till en tredje part om det krävs enligt lag eller i de fall en tredje part behandlar informationen för Googles räkning. Google kommer inte att koppla samman IP-adresser med annan data som Google innehar.

Varken vi eller Google ser vem du är

På skr.org har vi har ställt in Google Analytics så att verktyget anonymiserar den information som skickas till Google. Detta görs genom att Google Analytics tar bort de sista siffrorna i besökarens IP-adress innan den skickas till Google.

Avstå från att lämna statistik

Om du inte vill att dina besök på vår webbplats ska visas i statistiken i Google Analytics kan du installera ett tillägg i din webbläsare. Tillägget finns för webbläsarna Internet Explorer, Chrome, Firefox, Safari och Opera.
Google Analytics ”Opt-out” tillägg till webbläsare (på engelska)
Sekretesspolicy på Google Analytics webbplats

ShareThis

På skr.org används delaknappar för att du som besökare ska kunna dela innehåll du finner intressant på ett enkelt och smidigt sätt. Knapparna tillhandahålls av verktyget ShareThis. Nedan följer en lista med de kakor som skapas:
__stid __unam __utma __utmz __uset
Dessa kakor används av ShareThis för att spåra klickaktiviteten, t.ex. webbsidor som visas, navigering från sida till sida, tid spenderad per sida, antalet delningar o.s.v. ShareThis identifierar dig enbart personligen om du har registrerat ett konto hos dem.

Avstå från att lämna statistik

Om du inte vill att dina besök på vår webbplats ska visas i statistiken i ShareThis kan du välja att ”Opt-out”.
ShareThis ”Opt-out”

Förändringar i lagen om elektronisk kommunikation från 2011

Riksdagen har beslutat om en lagändring gällande elektronisk kommunikation. Denna ändring innebär att alla som besöker en webbplats med kakor ska lämna sitt samtycke till att kakor används. Lagändringen bygger på ett EU-direktiv och började gälla den 1 juli 2011.
Post- och telestyrelsen har tagit fram information om de nya reglerna för både webbplatsbesökare och ansvariga för webbplatser.
Frågor och svar om kakor för användare (PTS)

Av informationen till de ansvariga framgår att man vill ge dem ”tid och utrymme för att ta fram en lösning som fungerar för både webbplats och användare”.
Frågor och svar om kakor för webbplatsinnehavare (PTS)