Det är söndag kväll. Helgen har varit innehållsrik. I lördags träffade jag generalsekreteraren och assisterande generalsekreteraren för Mellanösterns kristna råd för ett samtal som avslutades med en lunch på Café Bagdad med utsikt över Stockholms slott och ett folkhav som väntade på prinsessan Lilians sista färd. Därefter åkte jag direkt till min församling för årsmöteshögtid. I dag har jag varit kyrkvärd och firat en trettonårig kompis. Nu sitter jag och samlar tankar inför veckan som kommer. En vecka som troligen är en av de mest speciella jag kommer uppleva i mitt yrkesverksamma liv.

PåveinstallationI morgon åker jag till Rom för att vara med på påvens installation på tisdag. Därifrån ska jag sedan vidare direkt till New York och FN-huset för att på Kyrkornas världsråds uppdrag vara med i slutförhandlingarna om ett globalt vapenavtal. Livet innehåller så mycket olika saker och bjuder på så många spännande möten, och det är just när det blir lite ”både och” jag tycker livet är som bäst.

Att både få vara i samtal med Mellanösterns kristna råd och vara kyrkvärd under gudstjänsten. Att både vara på väg till installation av påven och fira trettonåriga Emma. Att både förändra globala system och avtal och församlingens liv i årsmötet. Ibland pratar vi om mikro – och makrokosmos, det gör jag med, men ibland undrar jag vad som är vad…

Nu några ord om vapenhandelsavtalet; I somras var det meningen att länderna skulle enas om ett globalt vapenhandelsavtal, vilket man inte gjorde. Därför fortsätter förhandlingarna nu och ska avslutas på skärtorsdagen.

Kyrkornas världsråd har varit mycket aktiva under processen och drivit att mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt ska finnas med som effektiva kriterier för om vapenöverföringar ska tillåtas. Andra kriterier som är centrala är risken för genusbaserat våld och om hållbar utveckling påverkas negativt. Ett effektivt globalt avtal är nödvändigt, det förstår jag. I dag är handel med bananer mer reglerat än handel med vapen. Samtidigt så drömmer jag om en värld utan vapen och att det därför skulle vara överflödigt med handelsavtal för något som inte finns…

Jag återkommer i veckan med rapport från S:t Petersplatsen och senare FN-huset!

/Karin Wiborn

Fortsätt läsa mer från oss