örebro slott

Jag sitter dagen efter årskonferensen. Igår eftermiddag var jag genomtrött och gjorde inte så mycket mer konstruktivt än att sköta om det öppna caféet i min lokalförsamling Immanuelskyrkan i Örebro (öppet måndag-torsdag 18-21, välkommen!). Men idag har jag vaknat med nya krafter. Solen skiner och det är hyfsat varmt ute.

Visst var det roligt att mötas till årskonferens! Sveriges kristna råd har den vartannat år tillsammans med Svenska missionsrådet. Och i år var vi i min hemstad Örebro. Roligt i sig! Vi var drygt 70 delegater från SKRs 25 medlemskyrkor och SMRs 35 medlemsorganisationer. Dessutom 40 personer från personal och andra intresserade. I en del samlingar deltog även ett antal andra intresserade örebroare och tillresta.

cecilia wikström
Cecilia Wikström. Foto: Mikael Stjernberg

Här är några saker jag kommer att minnas:
– Minglet på Örebro slott där landshövdingen tog emot oss och kommunen bjöd på lunch. Slottet är gammalt men kyrkan är ännu äldre.
– Uppmaningen att rösta i valet till Europaparlamentet, framförd med sådant eftertryck av Cecilia Wikström. Vi måste ta ansvar för att Europa blir en bra plats att leva på för alla människor.
– Agnes Abuom, vår gäst från Kenya, ordförande i Kyrkornas världsråd, som så tydligt utmanade oss att lyssna på varandra och – i vårt samtal – lyssna till berättelser från människor i syd.
– Eva Ahremalm, som på så många sätt, i sin entimmes föreställning på Tegelbruket, uppmuntrade oss att arbeta för och tro på fred. ”Krig är ingen naturnödvändighet.”
– Sveriges kristna råd leds under det kommande året av ärkesbiskop Dioscoros Benyamin Atas från Syrisk-ortodoxa kyrkan. Spännande!
– Den härliga kvällen i vårt uterum med mina kollegor från Sveriges kristna råd.
– Kyrkoledarnas berättelser från sin resa till Israel och Palestina.

Ändå var det ju bara den halvstora familjen som möttes. Den stora världsvida familjen, med människor från alla världsdelar, syntes bara delvis i vårt möte. Visst behöver vi ett Europaperspektiv. Men ännu mer handlar det om att vara global, precis som kyrkan, precis som världen. Det är därför vi fortsätter att be ”Livets Gud, led oss till (världsvid) rättvisa och fred.”

Vill du läsa mer om SKRs årskonferens, se vår hemsida www.skr.org

Björn Cedersjö (4)

/Björn Cedersjö

 

Fortsätt läsa mer från oss