Generalförsamlingen för Kyrkornas världsråd gjorde paus i sina förhandlingar under helgen och då gavs möjligheten för 800 av deltagarna att besöka huvudstaden Seoul. Vi delades upp i grupper utifrån vår kyrkotillhörighet och jag skulle få besöka Yoido Full Gospel Church. En av mina drömmar skulle därmed gå i uppfyllelse!

kyrkakorea

Som pingstvän har jag växt upp med berättelserna om pastor David Yonggi Cho och hans megakyrka med 800.000 medlemmar. Enligt dem själva är man världens största församling. Och onekligen blir man imponerad av ett besök… Äntligen var jag på plats, men var fanns profilen David Yonggi Cho?

Som nioåring blev Yoido Full Gospel Church extra speciell för mig när min pappa kom hem efter ett besök där. Han sjöng då i ”Pingströrelsens predikantkör” som gjorde en rad körframträdanden runt om i världen. Just denna resa satte särskilda spår i pappa och genom hans berättelser och bilder blev denna kyrka en angelägenhet även för mig. Min pappa lever inte idag, men jag kunde på sätt och vis se honom framför mig i kyrkan igår. För min inre syn stod han där och sjöng på körläktaren. Det var en stark och känslofylld upplevelse.

nattvardDenna kyrka är speciell på många sätt. Pastor David Yonggi Cho startade församlingen i ett litet tält med fem medlemmar 1958. Utvecklingen sedan dess har varit enorm och blivit en förebild för många kyrkor runt om i världen. Varje söndag har man sju gudstjänster i rad. Den första börjar klockan sju på morgonen. Vid varje tillfälle fylls kyrkan med 12.000 besökare. Det betyder att mer än 80.000 personer strömmar igenom kyrkan på en vanlig söndag! Organisationen fungerar perfekt med exempelvis mängder av parkeringsvakter, mötesvärdar, tv-crew, teckentolkning, tolkning på åtta språk… Det finns till och med en person som har till uppgift att gå runt med en skylt som säger att det är förbjudet att använda blixt vid fotografering. 625 pastorer är involverade i verksamheten. Kyrkan äger ett helt kvarter i anslutning till kyrkan med flera höghus som inhyser allt ifrån tv-bolag, sociala insatser, universitet och så vidare och så vidare. Listan kan göras lång.

kyrkskiss

Hur var då själva gudstjänsten? När vi kom in denna megakyrka var lovsången oerhört stark. En symfoniorkester backade upp kören på 150 medlemmar. Min upplevelse var att nästan ALLA gudstjänstbesökare sjöng och var aktiva, vilket engagemang! När nuvarande föreståndare Younghoon Lee uppmanade till bön kändes det som att taket skulle lyfta. Predikan fokuserade på budskapet om att inte oroa sig, utan att förtrösta på Gud. Vi fick även vara med och dela nattvard. Som avslutningssång sjöngs svensksången ”O store Gud”. Hela kroppen rös. Det kunde inte bli bättre (förutom att församlingens grundare inte fanns med).

Men med sju gudstjänster i rad finns möjligheter… Det visade sig att David Yonggi Cho skulle predika i den kommande gudstjänsten direkt efter. Så det var bara att besöka ytterligare en gudstjänst så var mitt problem löst. Jag fick höra och se honom live! Väl tillbaka i Busan somnade jag med ett leende, fullständigt glad och inspirerad med ny kraft inför den kommande veckan med generalförsamlingen.

david
Här är han: David Yonggi Cho.

PS. Ikväll bjöds alla pingstvänner på en storslagen middag med föreståndare Younghoon Lee som kom på besök till Busan. En kväll värd att minnas. DS.

/Mikael Stjernberg, gästbloggare
Kommunikationsansvarig, Sveriges kristna råd
mikael.stjernberg@skr.org

Fortsätt läsa mer från oss