Vad ska man göra när jordens resurser, som borde bidra till utveckling och välstånd, istället blir bränsle som driver på konflikter?

Inom ramen för Kyrkornas globala vecka, som i år har temat Skapelsefred — Rättvisa resurser, kommer fader Sterlin Londoño Palacios till Sverige från Colombia för att berätta om hur hans hemtrakt Chocó drabbats av jakten på naturens rikedomar.

Resurser men inte rättvisa
Kampen för formell äganderätt till marken de bor på har pågått i ett decennium; ändå har invånarna i Alto Atrato inte sett några resultat. Anledningen tros vara att naturfyndigheterna i området gör marken alltför intressant för den colombianska staten och olika gruvföretag, som kommer till området eskorterade av väpnade grupper. Fader Sterlin Londoño Palacios ger dock inte upp.
– Ett enat folk kommer aldrig att besegras, säger fader Sterlin, som genom sin organisation Cocomopoca arbetar för att få invånarna i Alto Atrato att bli medvetna om och kämpa för sina rättigheter.

Besöker flera orter
Under Kyrkornas globala vecka, 15 — 22 november, besöker fader Sterlin en rad orter och församlingar, bland annat Västerås, Huskvarna, MR-dagarna i Stockholm, Uppsala och Göteborg för att delta i aktiviteter och berätta om sitt arbete.
– Vi är glada att få välkomna fader Sterlin som vår gäst till Globala veckan, säger Sofia Walan, projektsekreterare på Sveriges Kristna Råd. Hans kamp för utsatta människor i en av världens våldsammaste konflikter är beundransvärd och inspirerande. Besöket ger också möjlighet att belysa hur vi som medborgare och konsumenter kan medverka till en rättvis och hållbar resursfördelning.

Fortsätt läsa mer från oss