Foto: PMU.

Efter år av grymhet och våld som lett till miljontals dödsoffer och trasat sönder samhällen och människoliv, är läget åter akut i östra Kongo. Folket känner sig sviket och övergivet och behöver omvärldens solidaritet mer än Ett bönebrev har i dagarna gått ut till svenska frikyrkoförsamlingar.

PMU och Diakonia vill genom detta initiativ påminna medlemmarna om det gemensamma långa band som finns till DR Kongo och dess folk och be om stöd i den mycket svåra situation som råder.

I brevet står bland annat: ”Under de senaste striderna i östra Kongo nås vi av vittnesmål om den djupaste hopplöshet hos befolkningen som upplever hur de övergetts och svikits. Inte bara av sin egen regering och sina politiker, av sin egen armé, polis samt giriga och makthungriga milisledare, utan också av FN och det internationella samfundet. Vi hör mödrar på flykt som uppgivet säger: ”Vi orkar inte mer…”.

– Bön och arbete för att lindra nöd hör ihop, såväl i Sverige som i Kongo. När våra partner nu ber om vår hjälp är det självklart för oss att sträcka ut vår hand. Vi tror att Diakonia och PMU har en unik möjlighet att mobilisera det gemensamma engagemanget inom våra kyrkor i bön för Kongo, säger Bo Forsberg, generalsekreterare för Diakonia.

Minst 130 000 invånare har drivits på flykt till följd av rebellgruppen M23:s framfart de senaste veckorna. Detta i ett läge där det redan tidigare fanns över en halv miljon internflyktingar i östra Kongo. Rapporter kommer om ständigt nya dödsfall i flyktinglägren och om hur läger attackerats och plundrats. Barn har skilts från sina föräldrar i samband med striderna och flickor och kvinnor har utsatts för övergrepp.

– Än en gång ser vi konsekvenserna av bristen på politisk vilja. Nu finns en tydlig förväntan från våra samarbetspartner i fält att vi lyfter situationen i Kongo inom de olika arenor vi finns med, för att verka för en hållbar fred i landet. Vi vill också uppmana våra svenska församlingar att stå upp för och vara stolta över ett bistånd som genom sin starka lokala förankring är både effektivt och långsiktigt, säger Niclas Lindgren, direktor för PMU.

För att visa sitt stöd för Kongos folk arrangeras även en manifestation i Norrmalmskyrkan i Stockholm den 16 december. Bakom manifestationen står PMU, Diakonia, Kvinna till Kvinna med flera en manifestation Medverkande är bland andra Margot Wallström och artisterna Asha Ali och Mikael ”Zifa” Eriksson.

Ladda ner böneuppropet (PDF):
Bonebrev december 2012

Mer information:
www.diakonia.se
www.pmu.se

 

 

Fortsätt läsa mer från oss