Vad jag vet är svenskan det enda språk som skiljer mellan fred och frid.  Språkliga nyanser är alltid bra, men kan också leda oss vilse. Här kan språket ibland få oss att tro att det finns en avgörande skillnad mellan den inre friden och den fred som råder ute på världens arena. Det bibliska shalom betonar enheten mellan det inre och det yttre. Den fred som skall råda här på jorden har sin upprinnelse i Guds innersta, han som är själva kärleken. När han blir människa i Jesus Kristus får hans shalom ett mänskligt ansikte. Och Jesus är Fredens furste och herre i vår värld.

Som kristna har vi alla uppgiften att sprida denna hans frid och fred, i det lilla likaväl som i det stora. Vi får aldrig frestas att tro att vi står maktlösa inför all den brist på fred och rättvisa som vi ser omkring oss. Genom vår bön kan vi alltid bidra till mer fred på jorden. Genom att leva i frid och samförstånd med de människor vi möter främjas fredens sak. Genom att lägga av oss allt vad hat och osämja, vrede och bitterhet heter, bereder vi marken för Kristi fred. I det lilla sker det stora.

Herre, Jesus Kristus, du har blivit människa med och för oss.
Du vill uppenbara den kärlekens frid som av all evighet råder mellan dig och Fadern.
Du vill dela med dig av denna fredens fullhet till oss alla.
Du vill att vi skall bli dina medarbetare som sprider din frid och fred.
Hjälp oss att mer och mer förstå att vi är kallade att i den Helige Andes kraft förnya jordens ansikte, så att din fred får råda här och nu.
Ge oss uthållighet och mod, så att vi aldrig tröttnar på att främja fred och försoning.
Låt din Helige Ande driva oss att utge oss själva i fredens tjänst, nu och för alltid.

Amen.

+Anders Arborelius ocd

Fortsätt läsa mer från oss