Peter Weiderud, utrikespolitisk chef på Kyrkornas Världsråd, har skrivit ett protestbrev till Israels ambassadör i Schweiz, där han kräver att de israeliska myndigheterna stoppar ”bosättarnas grova, olagliga och våldsamma beteende mot palestinier och utlänningar”.

Bosättare kastade sten
Den 1 april kastade en ung israelisk bosättare i Hebron sten på en schweizisk advokat som arbetar inom Kyrkornas Världsråds ekumeniska följeslagarprogram. Tre veckor senare, i samma område, attackerades en tysk socialarbetare och en norsk sociolog av en grupp om cirka 15 unga bosättare. I båda fallen eskorterade följeslagarna en grupp palestinska skolbarn till deras skola.

Kräver tillbakadragande
Anfallen mot de ekumeniska följeslagarna är bara en del av attackerna mot palestinier i Hebron, på Västbanken och i östra Jerusalem som har sin grund ockupationen, konstaterar Peter Weiderud i sitt brev. Roten till problemet är ”etableringen, beskyddandet och expanderingen av bosättningarna”, skriver Weiderud och kräver ett fullskaligt tillbakadragande av bosättare från Hebron.

Kyrkornas Världsråds ekumeniska följeslagarprogram i Palestina och Israel startade år 2002. Hittills har 270 följeslagare från 14 länder, inklusive Sverige, arbetat i programmet som går ut på att stödja palestinier och israeler som arbetar för fred.

Sveriges Kristna Råd är huvudman för den svenska delen av programmet.

Fortsätt läsa mer från oss