Amanda Carlshamre, Karin Wiborn och Daniel Alm vid inspelningen av morgonandakter för Sveriges Radio. Foto: Mikael Stjernberg.

Radioandakterna sänds i P1 måndag till och med fredag klockan 05.45 och kan även lyssnas på i efterhand på SR.se eller på Sveriges Radio Play.
Följande representanter från Sveriges kristna råd medverkar:
Måndag, 19/11 Karin Wiborn, generalsekreterare, Sveriges kristna råd
Tisdag, 20/11 Anders Arborelius, biskop, Stockholms katolska stift
Onsdag, 21/11 Amanda Carlshamre, diakonistudent och ungdomsrepresentant i Sveriges kristna råds styrelse
Torsdag, 22/11 Daniel Alm, föreståndare, Pingst – Fria församlingar i samverkan
Fredag, 23/11 Misha Jaksic, präst och ortodox samordnare, Sveriges kristna råd

– Vi har valt det temat för att vi idag ser att människors möjligheter att uttrycka sina åsikter och utöva sina rättigheter allt mer begränsas eller hotas runt om i världen, säger Thomas Strömberg, koordinator för Kyrkornas globala vecka.
Han fortsätter:
– I över ett decennium har den demokratiska utvecklingen gått bakåt i fler länder än demokratin gått framåt i och vi ser hur utrymmet för civilsamhället krymper.

Kyrkornas globala vecka arrangeras i år för trettonde året i följd. Under veckan samlas många av Sveriges kyrkor och trosbaserade organisationer för att gemensamt lyfta fram betydelsen av demokrati och civilsamhälle för att vi ska nå en hållbar värld för alla, samt att visa på kyrkornas viktiga roll i detta arbete.

I år har även ett större inspirationsmagasin producerats. Det används för att öka kunskapen och engagemanget för globala frågor genom fördjupande reportage om det minskande demokratiska utrymmet och praktiska tips för personligt engagemang. Magasinet innehåller även en bön på årets tema och fördjupande teologiska texter. Magasinet har skickats ut till 3 000 församlingar runt om i Sverige och kan beställas på Kyrkornas globala veckas hemsida: www.globalaveckan.se

Om Kyrkornas globala vecka

Kyrkornas globala vecka är ett tillfälle för kyrkor och organisationer att uppmärksamma globala rättvisefrågor – samtidigt och tillsammans. Arrangörerna tar fram tema och verktyg och över hela landet planerar och genomför engagerade människor olika aktiviteter. Veckan firas varje år i november, med avslutning på Domsöndagen. I år är det 18 till 25 november. Sveriges kristna råd är huvudman för Kyrkornas globala vecka och arrangerar den tillsammans med Diakonia, Equmeniakyrkan, Kristna Fredsrörelsen, Life & Peace Institute, PMU, Sensus Studieförbund, Studieförbundet Bilda, Svenska kyrkan och Svenska missionsrådet.

Läs mer

www.globalaveckan.se

Fortsätt läsa mer från oss