– Rättvisefrågorna har hittat in i kyrkorna. Fler och fler församlingar väljer att uppmärksamma Kyrkornas globala vecka. Veckan används som ett redskap för samtalet om vad rättvisefrågorna har med min kristna tro att göra. Samtalet gäller exempelvis hur vi som kyrkor i Sverige kan förhålla oss till att vi är sammanlänkade med kyrkor i de delar världen som drabbas hårt av vårt överutnyttjande av resurser. Tro och livsstil kopplas samman. Det säger Maria Persson, projektsekreterare på Sveriges Kristna Råd med ansvar för Kyrkornas globala vecka.

Ett litet axplock av vad som sker under Kyrkornas globala vecka 19-26 november:

* Sveriges Radio sänder gudstjänst från Hjällbo kyrka i Angereds församling.
* Boda Missionskyrka i Svärdsjö firar gudstjänst med medverkan av Falu Fredskör och Göran Greider.
* I Baptistkyrkan i Karlstad ansvarar missionsrådet för gudstjänsten och serverar därefter sopplunch.
* Lunds ekumeniska råd arrangerar temasamling med medverkan av musikgruppen ”The Headmasters”.
* I Ockelbo firas ekumenisk gudstjänst i Missionskyrkan med Globala veckans stationsvandring och indisk måltid.
* I Skärholmen satsar kyrkorna stort på att lyfta frågorna om rättvisa, miljö och solidaritet. Workshop hålls om globalisering, världshandel och din möjlighet att göra skillnad! Ambassadörer från Rättvisemärkt kommer att hålla lektioner i skolorna, rättvisemärkt fika kommer att serveras. Det blir ekumenisk mässa i Skärholmens kyrka med avslutning med internationell buffé i Mikaelikyrkan.
* I riksdagshuset arrangeras frukostseminariet ”Billiga varor kan ha ett högt pris – om konsumentmakt och rättvis handel”. Medverkan av riksdagsmannen Lars Lindén.
* I Valsätrakyrkan i Uppsala predikar Peter Weiderud, förbundsordförande i Broderskapsrörelsen, samt deltar i samtal om Globala veckans tema ”Sida vid Sida” och knyter ihop det med svenska församlingar som oftast är ”kyrkor för etablerade människor”.
* Kyrkorna i Umeå har satsat på en hel helg med global fördjupning under temat fred och försoning. Medverkan av bl a tidigare ministern Georg Andersson och Daniel Uddling från Sveriges Kristna Råd.
* Östervåla och Harbos ekumeniska råd anordnar utställning om rättvis handel, ekumenisk församlingsafton om rättvis handel, samt ekumenisk temamässa med medverkan av Bo Forsberg, generalsekreterare i Diakonia. I Östervåla missionskyrka blir det också ungdomskonferens, God for you, som ansluter till globala veckans tema, samt ekumenisk temamässa.

5000 församlingar inbjuds att vara med
Omkring 5000 kyrkor, församlingar och organisationer inbjuds att tillsammans vara med och fira Kyrkornas globala vecka. Målet är att under en vecka lyfta rättvisefrågorna i gudstjänster, aktiviteter och samtal. På varje ort i varje församling.

”Sida vid sida”
Rubriken på årets vecka är ”Sida vid sida”. Kampen för att utrota fattigdom och hunger står i fokus. Utgångspunkten är att vara och verka sida vid sida med Gud men också med varandra, både nära och långt borta.

Bröd bildar symbol
Delandet av bröd kommer att användas som symbol för att fylla temat med innehåll. Under Kyrkornas globala vecka läggs också stor vikt vid den teologiska reflektionen kring varför kyrkorna ska arbeta med rättvisefrågor.

Arrangörer
I år är det tio organisationer bakom Kyrkornas globala vecka, som arrangeras av Sveriges Kristna Råd i samarbete med Caritas, Diakonia, Liv & Fredinstitutet, Lutherhjälpen, PMU InterLife, Rättvisenätverket SPEAK, Studieförbundet Bilda, Sensus studieförbund och Svenska missionsrådet.
Kyrkornas globala vecka startade 2003. För varje år har satsningen ökat i omfattning och genomslag.

Fortsätt läsa mer från oss