Europas kyrkor uppmanar till omsorg om skapelsen under september månad. Foto: Mikael Stjernberg.
Europas kyrkor uppmanar till omsorg om skapelsen under september månad. Foto: Mikael Stjernberg.

”Skapelsetid” är ett gemensamt initiativ där kyrkor och samfund i Europa påminner om vårt förhållande till skapelsen. ”Världsdagen för bön om vård av skapelsen” som infaller den 1 september inleder ”Skapelsetid”. Hela bredden av kyrkor i Europa är involverade. De ortodoxa kyrkorna har deltagit i ”Skapelsetid” sedan 1989. Förra året uppmanade den katolske påven Fransiskus till engagemang.

– Vi tror att Gud passionerat älskar allt levande. Därför vill vi tacka Gud för den fantastiska skapelsen och att uppmuntra varandra att vara rädda om den. I våra gudstjänster kan vi tacka, sjunga och be om Skaparens goda verk, säger Björn Cedersjö, direktor på Sveriges kristna råd.

I klimatavtalet i Paris 2015 lovade länderna att ta konkreta steg för att bevara jordens klimat på en nivå där vår fortlevnad är möjlig. Genom gudstjänster, samtalskvällar, opinionsbildning och genom att själva leva enklare kan kyrkornas medlemmar arbeta för vårt gemensamma bästa.

– Det är en fråga om rättvisa, både i nuet och mellan generationerna. Vi påverkar livsförhållandena för våra barn och barnbarn. Bönen ”Livets Gud, led oss till rättvisa, fred och mänsklig värdighet” är ett gott exempel på vad som är viktigt när Guds skapelse ska värnas. I Kyrkornas globala vecka i november fortsätter vi att uppmärksamma klimatfrågorna på temat Jord att leva på – mänskliga rättigheter i klimatförändringarnas tid, fortsätter Björn Cedersjö.

Sveriges kristna råd har gett ut skriften ”Värna den jord som Gud älskar”. Här diskuteras kristen teologi tillsammans med frågor om global utveckling och rättvisa. Skriften visar på hur kyrkornas olika teologiska traditioner samlas i en gemensam övertygelse om att Gud älskar och värnar skapelsen.

Läs/se mer:

Season of Creation – Worldwide:
http://seasonofcreation.org/

Olav Fykse Tveit, generalsekreterare Kyrkornas Världsråd, om Skapelsetid:

 

Fortsätt läsa mer från oss