fairtradefika
Fikasugen personal på Ekumeniska centret i Alvik.

Fairtrade Challenge anordnas för femte året i rad och går av stapeln den torsdagen den 17 oktober. Detta är även den internationella dagen för att bekämpa fattigdom.  Detta uppmärksammades i Ekumeniska centret i Alvik där det bjöds på ”Fairtrade-eftermiddagsfika”. Till kaffet, kakorna och den goda chokladen fick man njuta av skönsjungande sång av musikelever från Betel folkhögskola.

När man handlar Fairtrade-märkta produkter skapas möjligheter till utveckling samt stärker mänskliga rättigheter i länder med utbredd fattigdom.

Intresset är stort även i år från såväl privatpersoner, organisationer som företag och politiker. Värmlandskommunerna Hammarö, Karlstad, Kil och Eda ligger i topp när det gäller landets fikatätaste kommuner. I Skåne väntas deltagandet öka med nära 10 000 deltagare jämfört med förra året. I Lund har enbart fackförbundet Kommunal planerat att arrangera 450 fikapauser. Företag som Ica Maxi, Scandic Hotel och Statoil deltar med tiotusentals deltagare Samtidigt har tusentals enskilda personer anmält fikastunder med vänner och kollegor, för att sätta fokus på Fairtrade för en dag.

Fairtrade Challenge 2013_2– Varje fikadeltagare är en röst för att Fairtrade är viktigt. På samma sätt som varje köp av en Fairtrade-märkt produkt bidrar till att odlare och anställda i utvecklingsländer får möjlighet till bättre villkor. Det här är en dag för alla att rikta uppmärksamheten till de som odlar de kaffebönor, bananer, teblad och socker som vi konsumerar i fikarum Sverige över, säger Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Om Fairtrade Challenge
Fairtrade Challenge arrangeras för femte året i rad. Målet är att en nå en halv miljon deltagare. På kampanjsajten, www.fairtradechallenge.se, kan man se antalet fikadeltagare växa dag för dag och se vilka kommuner i Sverige som är fikatätast

Reglerna för att delta är enkla. Alla som arrangerar eller deltar i en fikapaus den 17 oktober där minst en Fairtrade-märkt produkt serveras kan vara med och tävla. I år koras största fikapaus och bästa hotell/restaurang/café.  Den som vill kan också vara med och tävla om bästa Fairtrade-recept.

Fairtrade Challenge är en del i Fairtrades årliga kampanj Fairtrade Fokus som pågår 7-20 oktober (v.41-42). I år med temat Hej då fattigdom! Fairtrade Challenge sammanfaller i år även med den internationella FN-dagen för att utrota fattigdom.

 

Fortsätt läsa mer från oss